Calculatorul de NECESAR ENERGETIC ZILNIC - Nutrika
 • Home
 • Calculatorul de NECESAR ENERGETIC ZILNIC

Calculatorul de NECESAR ENERGETIC ZILNIC

Calculatorul de pe site-ul nostru are la bază ecuaţia Mifflin – St Jeor, cea mai folosită formulă de calcul a necesarului de calorii de care corpul unui om are nevoie zilnic.

Necesarul energetic zilnic sau raţia energetică zilnică reprezintă cantitatea de energie preluată din alimentaţie de care corpul uman are nevoie pentru a funcţiona în condiţii optime.

Calculează-ți necesarul energetic zilnic

Please enter your age
Please enter your gender
Please enter your height
Please enter your weight (Kg)
Please select an activity level

Cum funcţionează:

Pentru a afla de câte calorii are nevoie corpul tău zilnic, urmează paşii enumeraţi mai jos:

 1. Introdu vârsta – în ani (exemplu: 35)
 2. Selectează sexul: (exemplu: femeie)
 3. Introdu înălţimea pe care o ai – în cm (exemplu: 169)
 4. Introdu greutatea actuală – în kg (exemplu: 81)
 5. Selectează RATA METABOLICĂ BAZALĂ sau NIVELUL DE ACTIVITATE;
 6. Prima din listă este RATA METABOLICĂ BAZALĂ şi reprezintă minimul de energie necesară pentru menţinerea vieţii – pentru menţinerea funcţiilor organismului şi a homeostaziei şi stă la baza calculului necesaruluzi caloric zilnic (nu implică nici un fel de activitate fizică). Citeşte mai mult despre necesarul energetic zilnic.

Selectează şi apoi apasă butonul CALCULEAZĂ;

 1. În funcţie de cât de activ eşti zilnic, poţi selecta unul dintre cele 5 niveluri, astfel:
 • Sedentar: fac foarte puţine exerciţii sau deloc – poţi selecta acest nivel dacă pe tot parcursul zilei ai o activitate fizică foarte redusă: nu te deplasezi deloc pe jos, nu ai activităţi casnice (gătit, curăţenie etc), jobul tău presupune lucrul de pe scaun şi fără un consum caloric semnificativ, nu ieşi la cumpărături sau în oraş cu prietenii, în cele 24 de ore ale zilei eşti în repaus aproape total
 • Puţin activ: fac exerciţii de 1-3 ori pe săptămână – poţi selecta acest nivel dacă eşti o persoană activă, fără a merge la o sală de antrenament; dacă jobul tău presupune şi deplasări pe jos, dacă munceşti în gospodărie 1-2 ore pe zi, dacă mergi minim 30 minute pe zi pe jos (la cumpărături, la serviciu, la plimbare) sau dacă alegi să faci exerciţii fizice cel puţin o dată pe săptămână, acasă sau la sală
 • Moderat activ: fac exerciţii de 3-5 ori pe săptămână – poţi selecta acest nivel dacă eşti o persoană activă acasă sau la serviciu; dacă jobul tău presupune o muncă activă de căteva ore zilnic, dacă te deplasezi mult pe jos sau munceşti în gospodărie 2-3 ore zilnic sau dacă alegi să faci exerciţii fizice de minim 3 ori pe săptămână, acasă sau la sală
 • Activ: fac exerciţii dificile de 6-7 ori pe săptămână – poţi selecta acest nivel dacă eşti o persoană care se află în mişcare în cea mai mare parte a zilei; fie că munceşti de acasă, la serviciu sau mergi zilnic la sală; dacă ziua ta presupune o activitate fizică de 8 ore/zi sau 1 oră de antrenament susţinut la sală, de minim 6 ori pe săptămână
 • Foarte activ: fac exerciţii grele sau am un job care înseamnă muncă fizică – poţi selecta acest nivel dacă 8 ore/zi munceşti fizic în diverite domenii: construcţii, agricultură etc; dacă faci sport de performanţă sau mergi zilnic la sala de forţă

Selectează tipul de activitate şi apoi apasă butonul CALCULEAZĂ. Vei obţine mai jos 5 rezultate şi, în funcţie obiectivul pe care ţi l-ai propus, poţi alege necesarul caloric la care te vei raporta în calculul meniului zilnic (exemplu: moderat activ).

La exemplul nostru (35 ani, femeie, 169 cm, 81 kg, moderat activă) obţinem următoarele rezultate: 2372 kcal pentru menţinerea greutăţii, 1872 kcal pentru a slăbi jumătate de kg pe săptămână, 1373 kcal pentru a slăbi 1 kg pe săptămână (cu 2875 kcal te îngraşi jumătate de kg într-o săptămână, cu 3372 kcal zilnic te îngraşi 1 kg într-o săptămână).

Pentru o slăbire echilibrată, specialiştii în nutriţie recomandă o reducere cu 500 kcal a consumului zilnic necesar pentru menţinerea greutăţii, adică o slăbire cu 0.5 kg/săptămână.

Dacă vrei să vezi care este diferenţa calorică în funcţie de activitatea fizică zilnică, o poţi face selectând pe rând cele 5 nivele şi apăsând de fiecare dată butonul CALCULEAZĂ.

Necesarul energetic te ajută să alegi din planul alimentar fix Nutrika Fit câte mese vei mânca într-o zi sau cum să-ţi personalizezi singur meniurile, alegând mâncărurile favorite de pe site.

Nutrika