Carențe sau excese de vitamina B1

Vitamina B1, denumită și „vitamina stării morale sau a performanței intelectuale”, are un efect benefic asupra funcționării sistemului nervos și asupra stării psihice, stimulează creșterea organismului, asigură buna funcționare a mușchilor și inimii, iar în absența ei celulele nu mai pot utiliza glucoza pentru a produce energie. Este folosită ca adjuvant în tratamentul Zonei Zoster, micșorează sau chiar previne răul de mișcare și de înălțime, grăbește vindecarea și diminuează durerile postoperatorii.
Carența de vitamina B1 poate apărea în cazul unui consum mare de glucide rafinate, conserve sterilizate, diuretice, în cazul stărilor febrile prelungite sau a tratamentului cu antibiotice. Un diabet insuficient controlat, consumul excesiv de scoici, crustacee, murături, ceai, cafea, hrean pot fi de asemenea cauzele unei carențe de vitamina B1.
Manifestările diferă în funcție de vârsta fiecărui individ, iar la adult simptomele pot fi: astenie, apatie, irascibilitate, insomnie, cefalee, scăderea atenției și a memoriei, atrofierea masei musculare, palpitații, tahicardie, constipație, dureri abdominale, apariția bolii Beri-Beri.
Toxicitatea vitaminei B1 apare foarte rar, dar dacă sunt administrate intravenos doze mai mari de 100 de ori, pot provoca cefalee, aritmii, convulsii, iar cele de 1000 de ori mai mari pot provoca moartea.
Sursele de vitamina B1 sunt: carnea de porc, cerealele integrale, cartofii, drojdie de bere, făina neagră, de ovăz, nucile, soia, fasolea uscată, mazărea, ouăle, laptele, fructele.