Carențe sau excese de vitamina B2

Vitamina B2 este cunoscută și sub numele de *pigmentul galben al celulei* și în funcție de sursa de în care se găsește este denumită: riboflavină (în carne), lactoflavină (în lapte), ovoflavină (în ouă), hepatoflavină (în ficat).
Rolul riboflavinei:
- Contribuie la metabolizarea proteinelor, lipidelor și carbohidraților și a vitaminelor B6, B12, PP și fosfaților
- Are rol în respirația celulară
- Stimulează creșterea organismului și funcția de reproducere
- Are rol determnant în fixarea fierului în hemoglobină, acționează sinergic cu vitamina C, iar eficiența ei crește în asociație cu nicotinamida și vitamina B6
- Intervine în sintezele proteice care condiționează o bună dezvoltare somatoponderală
- Are rol în adaptarea vizuală la lumină
Carența de vitamina B2 este rar întâlnită deoarece aportul alimentar asigură nevoile organismului, cu condiția ca ponderea proteinelor să fie una echilibrată. Este necesară o mărirei a dozei în cazurile de diabet, ulcer gastro-dupdenal, consumului de anticoncepționale sau în cazul unui stres fizic și psihic.
Nu există date despre toxicitatea vitaminei B2.
Sursele de vitamina B2 sunt produsele lactate, carnea, peștele, ouăle, cerealele integrale, drojdia de bere, leguminoasele uscate, legumele de culoare verde, fructele bogat colorate, polenul.