Carențe sau excese de vitamina B3 (PP, niacina)

Vitamina B3 este o vitamină esențială în sinteza hormonilor sexuali (estrogen, progesteron, testosteron), cortizonului, tiroxinei, insulinei, scade nivelul colesterolului și a trigliceridelor, intensifică circulația sanguină, produce vasodilatație, scade tensiunea arterială, atenuează tulburările gastro-intestinale.
Vitamina B3 intră în structura unor enzime care participă la multiple reacții de oxido-reducere și intervine în metabolismul normal al țesutului cardio-vascular și nervos.
Carențele de vitamina B3 pot apărea în cazul regimurilor vegetariene, în afecțiunile renale cronice, în alcoolism, în chimioterapia antitumorală sau în tulburările de absorbție intestinală, iar simptomele bolii sunt cunoscute sub denumirea de pelagră.
Manifestările bolii constau în scădere în greutate, astenie, apatie, *piele de crocodil* (piele tumefiată și eritematoasă pe care apar vezicule ce se pot infecta), afte, indigestie, halitoză, , stări delirante, agitație, depresie, oboseală, cefalee, diaree. Popoarele cu o alimentație bazată pe porumb este mai expusă carențelor de vitamina B3.
Excesul de vitamia B3 a fost constatat doar la administrarea medicamentoasă la doze de peste 1g/zi, caz în care s-au constatat dulburări digestive.
Surse alimentare: carnea slabă, ficatul de vită și porc, rinichii, peștele, lactatele și brânzeturile, ouăle, drojdia de bere, cerealele, polenul, leguminoasele uscate, legumele și fructele proaspete.