Carențe sau excese de vitamina B9 (acid folic)

Vitamina B9 este indispensabilă în metabolismul proteinelor, are un rol foarte important în perioada intrauterină, este implicată în producerea globulelor roșii, stimulează producția de acid clorhidric din stomac, absorbția ei se face în intestinul subțire și este condiționată de prezența vitaminei B12.
Carența de vitamina B9 se întâlnește la persoanele cu tulburări în alimentație, în cazul unei excreții crescute, la persoanele care consumă alimente preparate termic intens sau la cele care consumă cantități mari și zilnice de alcool.
Semnele carenței de vitamina B9 pot fi:
- La copii: încetinirea creșterii (malformații congenitale);
- La adulți: modificări ale tractului digestiv (indigestie, diaree, anorexie), puls slab, rezistență scăzută la infecții, paloare cu pigmentarea pielii, albirea părului, unghiile cresc greu și sunt friabile, vindecare greoaie a plăgilor, oboseală, somnolență, stare depresivă, tulburări de memorie, iritabilitate, confuzie mentală.
Deficitul, dar și administrarea în exces în primul trimestru de sarcină a unor medicamente care influențează absorbția vitaminei B9, crește riscul malformațiilor congenitale.
Excesul de vitamina B9 poate reduce capacitatea organismului de a absorbi alte vitamine și minerale, poate agrava afecțiuni ale colonului, iar în perioada de sarcină, dacă este administrat excesiv gravidelor, poate să crească riscul de astm la copii.
Sursele alimentare de vitamina B9 sunt: spanacul, sparanghelul, broccoli, castraveți, morcovi, varză, fasole verde, cartofi, ouă, carne (rinichi, mușchi), pâine neagră, drojdie de bere.