Carențe sau excese de vitamina C (acidul ascorbic)

Vitamina C este un antioxidant principal al organismului uman, stimulează sistemul imunitar, prevenind infecțiile virale și bacteriene, permite fixarea calciului (acțiune asemănătoare cu a vitaminei D), menține scăzută colesterolemia. Vitamina C este protejată împotriva oxidării de vitaminele A și E, iar în cazul solicitării fizice excesive este eliminată în cantități mari. Prin fierbere se distruge în proporții de 25-90% și se pierde ușor și prin menținerea fructelor și legumelor în apă mult timp.
Vitamina C participă la procesele eliberatoare de energie, intervine în activarea acidului folic, protejează vitaminele B și E, menține colagenul, având un rol important în vindecarea rănilor, arsurilor, gingivitelor și în cicatrizarea postoperatorie.
Deficitul de vitamina C se întâlnește în cazul dietelor hiperproteice sau în cazul unei alimentații cu produse tratate termic excesiv combinate cu alimente sărace în crudități, iar efortul muscular și frigul măresc nevoia de vitamină C. Există riscul să apară carențe mai ales în perioadele de iarnă și primăvară. Administrarea suplimentelor de vitamina C trebuie însoțită de administrarea de Mg, vitamina B6 și apă, pentru a elimina riscul formării calculilor de acid uric sau acid oxalic. Manifestările carenței de vitamonă C sunt:
- Scade rezistența capilarelor din cauza tulburării sintezei colagenului și, ca urmare, apar hemoragii periostale, intramusculare, gingivale, nazale, tegumentare
- Pielea se usucă pe corp, iar pe membrele inferioare apar echimoze galbene, verzi, roșii
- Apare anemia din cauza scăderii absorbției fierului
- Se degradează alveolele dentare, gingiile se retrag și pot cădea dinții
- Fracturile se vindecă mai greu, extremitățile oaselor sunt moi și îngroșate, mușchii devin rigizi, plăgice se cicatrizează greu
- Scade rezistența organismului față de toxine
Excesul de vitamină C se întâlnește doar în cazurile unui aport suplimentar medicamentos și se poate manifesta prin: diaree osmotică, tulburări în absorbția de vitamine B, sterilitate, avort.
Necesarul de vitamină C nu este suficient dacă nu se consumă crudități deoarece o mare parte a acesteia se distruge prin preparare termică.
Sursa principală de vitamină C o reprezintă legumele crude (varză, conopidă, roșii, ardei, spanac, pătrunjel, mărar, tarhon), fructele (măceșe, cătină, coacăze, fragi, citrice, castane). Produsele animale conțin cantități reduse de vitamina C care în mare parte se distrug prin prepararea termică.