Despre apă

Apa este un element indipensabil vieții, rolul ei în funcționarea organismului fiind de o maximă importanță. Pe lângă rolul structural (corpul unui adult conține în medie 60% apă, din care 35% intracelulară și 25% extracelulară), apa are rolul de a transporta substanțele necesare activităților celulare sau de a elimina toxinele din organism.
Aportul de apă în organism se face din alimentele lichide, dar și din cele solide (gradul de hidratare al acestora diferă; de exemplu castraveții conțin în proporție de 90% apă). Omul nu poate rezista fără apă mai mult de 3-4 zile deoarece aceasta este eliminată zilnic prin urină, transpirație, respirație și digestie.
Pentru o bună hidratare un individ cu o activitate fizică scăzută are nevoie de 8 – 10 pahare de apă zilnic, cantitate ce va depinde și de natura efortului depus sau de temperatura ambientală. O proastă hidratare duce la acumularea de toxine, la o suprasolicitare renală, la o funcționare defectuoasă a întregului organism (ne vom simți mai obosiți decât în mod obișnuit).
O mare parte din apă este adusă în organism prin consumul de alimente solide, o altă parte din consumul de băuturi, dar o mică parte rezultă și din arderea în organism a alimentelor. Se ştie că prin arderea a 100 g proteine rezultă 41 ml apă, prin arderea a 100 g lipide rezultă 107 ml apă şi prin arderea a 100 g glucide rezultă 55 ml apă.
Între aportul şi eliminarea de apă există, în mod normal, un echilibru, numit echilibru hidric, aportul fiind egal cu eliminările. La menținerea acestui echilibru contribuie o serie de mecanisme nervoase şi umorale de reglare. Pierderile de apă se fac pe cale renală (1300 ml), respiratorie (300 ml), cutanată (750 ml) şi prin fecale (150 ml).
Sunt anumite situații când eliminarile de apă din organism cresc, fiind necesar un aport crescut, pe masura acestor pierderi. Aşa se întâmplă în efortul fizic intens, la temperaturi crescute ale mediului ambiant.
Corpul își reglează temperatura cu ajutorul apei. Atunci când este supus la temperaturi ridicate, prin procesul de transpirație va elimina din apă, iar efectul final va fi cel de răcorire a pielii. De aceea este foarte importantă hidratarea în zilele caniculare, pierderile de apă trebuiesc înlocuite pentru a nu perturba funcționarea organismului. Primele semne ca acesta este deshidratat sunt amețeala, gura uscată, tulburările de vedere sau palpitațiile.
Apa nu are valoare calorică și se recomandă a se consuma la temperaturi între 20 – 30 grade pentru a nu perturba procesul de digestie, cu jumătate de oră înainte de masă sau la o oră după. Sucurile din fructe sau legume nu pot înlocui apa, iar consumul lor se recomandă să fie făcut în combinație cu aceasta pentru a li se reduce valoarea glicemică.