Despre glucide sau carbohidrați

Glucidele sau carbohidrații reprezintă principala sursă de energie a organismului care eliberează glucoză în timpul digestiei. Acesta poate fi utilizată imediat sau poate fi depozitată în ficat, în celulele musculare sau adipoase, în cazul în care este în exces. Glucoza este indispensabilă sistemului nervos central, sistemului nervos vegetativ, suprarenalelor, cordului, masei musculare și absorbția ei este controlată de insulina secretată de pancreas.
Denumirea de glucide vine de la termenul grecesc *glichis* care înseamnă dulce, dar pentru că nu toate glucidele sunt dulci, grupul acestora a fost denumit la un moment dat și carbohidrați sau hidrați de carbon.
După tipul lor, carbohidrații pot fi simpli sau complecși. Carbohidrații simpli, denumiți și zaharuri, oferă cea mai rapidă sursă de energie, au un indice glicemic ridicat și produc în organism o creștere accentuată a cantității de insulină, fiind principalii responsabili cu creșterea în greutate.
În natură găsim surse concentrate de zaharuri în miere, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr. Vitaminele și mineralele ce însoțesc glucidele din surse naturale se metabolizează complet, fără a fi nevoie să apeleze la rezervele organismului, cum se întâmplă în cazul glucidelor rafinate.
Carbohidrații complecși sunt cei conținuți de cerealele integrale, pastele integrale, orez integral. Indicele glicemic al acestora este scăzut și absorbția lor se face lent.
Necesarul de glucide se calculează în funcție de vârstă, greutatea corporală, activitatea fizică zilnică și sex, iar pentru ca metabolismul să nu sufere modificări, recomandările specialiștilor sunt ca din totalul caloriilor consumate într-o zi, glucidele să aibă o proporție de minim 45% și maxim 65%. Putem calcula caloriile pe care le luăm din glucide ținând cont de faptul că un gram consumat conține 4,1 kcal. De exemplu pe eticheta nutrițională a unui iaurt este specificat la informații: *Glucide 3,9 g* – calculul conținutului caloric pentru acestea este: 3,9 x 4,1 = 15,99 Kcal. Dacă presupunem că avem o dietă de 2000 kcal/zi, glucidele pentru 100 g din acest iaurt vor avea o pondere de 0,8% din total. În acest fel se poate calcula ponderea glucidelor în fiecare zi.
Un consum redus de glucide poate duce la hipoglicemie ce se poate manifesta prin tremurături, agitație, lipsă de aer, teamă, anxietate, o stare acută de foame, urmate de răcirea extremităților, parestezii periferice la nivelul buzelor și limbii, ușoare tulburări de vorbire.
Un consum prea mare de glucide poate duce la epuizarea metabolică a pancreasului, la diabet și obezitate. O stare de hiperactivitate a unui copil sau adult poate fi cauzată de consumul excesiv de glucide (de aceea se recomandă ca dulciurile să nu fie consumate înaintea orelor de odihnă).