Despre lipide

Lipidele sau grăsimile sunt substanțe organice grase și constituie cea mai eficientă sursă de energie pe care o putem furniza organismului. Atunci când sunt consumare în cantități prea mari și nu sunt arse, se pot constitui sub formă de depozite în țesutul adipos.
Specialiștii recomandă reducerea consumului de grăsimi saturate (grăsimile animale și cele provenite din brânză, unt, lapte) și consumarea de produse ce conțin grăsimi mononesaturate (provenite din produse vegetale, lichide la temperatura camerei și care se îngroașă la temperaturi scăzute – exemplu: uleiul de măsline) sau polinesaturate (provenite tot din produse vegetale care rămân lichide indiferent de temperatură – exemplu: uleiul de floarea soarelui). Total contraindicate sunt grăsimile hidrogenate, provenite din cele nesaturate și cărora li se adaugă hidrogen – exemplu: margarina. Rolul lipidelor este unul structural, plastic, participând la formarea membranei celulare, energetic, imuno-protector și esențial în absorbția de vitamine și nutrienți.
De achizii grași esențiali, organismul nostru are mare nevoie pentru că nu îi poate produce singur și ei trebuiesc luați din alimentele pe care le consumăm. Principalele surse de Omega 3 sunt: peștele gras – somon, macrou, doradă, hering, sardine, iar de Omega 6: uleiurile vegetale.
Se recomandă un consum zilnic de lipide cuprins între 20 și 35% din consumul total de calorii, în funcție de vârstă, greutate și activitatea fizică zilnică, iar 1 g consumat conține 9,3 kcal, mai mult de dublu față de proteine și carbohidrați. Este motivul pentru care trebuie să fim atenți într-o dietă hipocalorică la cantitatea de grăsimi consumată (o singură lingură în plus aduce un aport caloric semnificativ).
Dacă luăm ca exemplu un iaurt care are pe eticheta nutrițională specificat *Grăsimi 1,5 g*- calculul conținutului caloric pentru acestea este: 1,5 x 9,3 = 13,95 Kcal. Dacă presupunem că avem o dietă de 2000 kcal/zi, grăsimile pentru 100 g din acest iaurt vor avea o pondere de 0,7% din total. În acest fel se poate calcula ponderea lipidelor în fiecare zi.
De ce simțim că mâncarea fără grăsimi nu are gust? Tocmai pentru că acestea mențin și intensifică aromele, iar dacă gătim fără nici un pic de grăsime, fie ea de proveniență animală sau vegetală, avem impresia că mâncarea este fadă. Renunțarea la orice fel de tip de lipide nu se recomandă, dar reducerea lor treptată, până când se ajunge la un procent care să nu îngrașe sau să cauzeze boli cardio-vasculare, este o soluție pentru a ne obișnui treptat cu gustul alimentelor sărace în grăsimi. Consumul ridicat de grăsimile saturate este asociat cu riscul aparițiilor bolilor cardio-vasculare, în timp cel al grăsimilor nesaturate cu protejarea sistemului cardio-vascular.
–