Despre minerale

Mineralele (din compoziția alimentelor) sunt trofine necalorigene (zero Kcal) și au un rol important în creșterea și dezvoltarea organismului, intervenind specific în reacțiile enzimatice.
Valoarea nutritivă a unui aliment este strâns legată de cantitatea de minerale pe care acesta o conține și se poate modifica pe parcursul preparării termice a acestuia. Multe minerale se pierd prin fierbere și de aceea este recomandată consumarea fructelor și legumelor în starea lor naturală.
Produsele de origine animală reprezintă importante surse de minerale. În carne găsim fosfor, fier, potasiu, sodiu, laptele conține cantități reprezentative de calciu și fosfor, gălbenușul de ou este bogat în sulf, fosfor, fier, potasiu, calciu, iod, mangan, cupru.
În straturile de înveliș ale cerealelor, precum și în embrionul acestora se găsesc numeroase minerale precum fosforul, potasiul, magneziul, calciul. Rafinarea lor înlătură multe dintre ele crescându-le încărcătura glicemică (de aceea făina albă este bogată în amidon și mai săracă în vitamine).
Legumele și fructele au cantități importante de minerale: potasiu (morcovi, ridichi, cartofi, roșii, salată, castraveți), calciu (spanac, lobodă, sfeclă), fier (fasole, mazăre verde, păpădie, pătrunjel, urzici, spanac), fosfor (în special în semințe).
Orice aport sau deficit de minerale poate declanșa reacții în lanț, dezechilibrând organismul. De aceea în păstrarea unui echilibru este important să se țină seama și de gradul de absorbție al mineralelor care diferă în funcție de individ.
O rație alimentară echilibrată trebuie să furnizeze organismului toate elementele minerale de care are nevoie, cu excepția clorurii de sodiu, care trebuie adăugată zilnic sub forma de sare de bucătarie.
Sărurile minerale sunt necesare organismului pentru buna funcționare a tuturor componentelor care alcătuiesc corpul nostru.
Nevoile zilnice în elemente minerale ale unui individ adult sunt următoarele:
- Clor: 6g/zi
- Sodiu: 4g/zi
- Potasiu: 3,2g/zi
- Sulf: 1,2g/zi
- Fosfor: 1,2g/zi
- Calciu: 0,84g/zi
- Magneziu: 0,32g/zi
Unele minerale au un rol important în functionarea unor glande endocrine, altele au un rol important în creşterea şi înmultirea celulelor, altele ajută funcționarea unor enzime sau intră în constituția acestora, participând astfel la procesele metabolice ale organismului.
Sodiul este necesar organismului pentru păstrarea echilibrelor osmotice la nivel celular.
Calciul participă la fenomenele de coagulare a sângelui, intră în constituția scheletului şi a
Dinților, participă la buna funcționare a muşchilor şi a nervilor.
Fosforul intră în alcătuirea scheletului, alături de calciu, cu care se află într-un raport bine determinat, şi participă la metabolismul sistemului nervos şi al mediului celular.
Potasiul participă la metabolismul miocardului, influențând contractilitatea acestuia.
Pe lânga mineralele menționate există și alte minerale, aflate în cantități foarte mici, ceea ce le justifică denumirea de oligoelemente, care îndeplinesc la rândul lor, funcții importante în organism. Necesarul zilnic este:
- zinc – 20 mg/zi
- fier – 18 mg/zi
- cupru – 2,5 mg/zi
- mangan – 3 mg/zi
- fluor – 1 mg/zi
- iod – 0,3 mg/zi
Fierul şi cuprul intervin în sinteza hemoglobinei, pigmentul globulelor roşii, care are un rol important în respiratia celulelor, fiind transportorul oxigenului la țesuturi.
Fluorul este important în prevenirea apariției cariilor dentare.
Iodul este necesar formarii hormonilor tiroidieni, iar carența sa determină mărirea glandei tiroide și apariția guşei.
Prezența mineralelor în rația zilnică este indispensabilă, fiecare dintre ele având un rol important în buna funcționare a organismului.
Citeşte și „Prea mult versus prea puțin CALCIU (Ca)”
Citeşte și „Prea mult versus prea puțin MAGNEZIU (Mg)”
Citeşte și „Prea mult versus prea puțin ZINC (Zn)”
Citeşte și „Prea mult versus prea puțin FIER (Fe)”
Citeşte și „Prea mult versus prea puțin POTASIU (K)”
Citeşte și „Prea mult versus prea puțin SODIU (Na)”
Citeşte și „Prea mult versus prea puțin FOSFOR (P)”