Despre proteine

Proteinele sunt constituite din lanțuri de aminoacizi și intră în structura celulelor corpului uman, ajutând la creșterea și refacerea lor. Anumiți aminoacizi nu pot fi sintetizați de corpul nostru și de aceea este important ca pe aceștia să-i obținem din alimentația zilnică. Prin digestie, proteinele pe care le luăm din alimente ajung să fie descompuse și direcționate către celule asigurându-se în acest fel procesul de reconstrucție. Aminoacizii care nu se pot obține pe cale metabolică se numesc aminoacizi esențiali și în funcție de numărul lor, proteinele pot fi complete sau incomplete.
Proteinele, pe lângă rolul structural de a crește, înlocui și repara țesuturile, au un rol esențial în contruirea masei musculare și în menținerea funcției neurologice.
O dietă hiperproteică poate crea probleme aparatului renal și este asociată în multe cazuri cu problemele cardiace din cauza grăsimilor saturate, iar una hipoproteică poate cauza atrofierea musculară, pierderea concentrării, dureri musculare, osoase și articulare. De aceea e important să păstrăm un echilibru între aportul de proteine și cel de lipide și carbohidrați.
Principalele surse de proteine sunt cele de origine animală: carnea, peștele, lactatele și ouăle, dar sunt și surse vegetale care conțin proteine: anumite legume și cereale integrale, ciupercile, fasolea, nucile, alunele, migdalele, soia, semințele. Se recomandă ca sursele de proteine să fie diversificate și să le îmbinăm pe cele două, animală și vegetală.
Necesarul de proteine se calculează în funcție de vârstă, greutatea corporală, activitatea fizică zilnică și sex, iar pentru ca metabolismul să nu sufere modificări, recomandările specialiștilor sunt ca din totalul caloriilor consumate într-o zi, proteinele să aibă o proporție de minim 10% și maxim 35%. Putem calcula caloriile pe care le luăm din proteine ținând cont de faptul că un gram de proteină consumat conține 4,1 kcal. De exemplu pe eticheta nutrițională a unui iaurt este specificat la informații: „Proteine 3,2 g” – calculul conținutului caloric pentru acestea este: 3,2 x 4,1 = 13,12 Kcal. Dacă presupunem că avem o dietă de 2000 kcal/zi, proteinele pentru 100 g din acest iaurt vor avea o pondere de 0,65% din total. În acest fel se poate calcula ponderea proteinelor în fiecare zi.
–
Vezi articolul „Prea multe versus prea puține PROTEINE”