Despre vitamine

Vitaminele sunt compuși organici indispensabili creșterii și dezvoltării organismului, care nu au valoare energetică (zero Kcal) și nu pot fi sintetizate de organism (cu excepția vitaminei D), fiind procurate din alimente.
În formele lor naturale vitaminele se găsesc în fructe și legume, dar și în carne, ouă, lactate. Prin rafinare, alimentele pierd mari cantități de vitamine, iar adăugarea lor ulterioară (vitaminele de sinteză) nu are același efect ca în cazul celor naturale.
Vitaminele pot fi liposolupile (solubile în grăsimi: A, D, E, K – în exces pot provoca hipervitaminoze) sau hidrosolubile (solubile în apă: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, P – în exces sunt eliminate și nu provoacă hipervitaminoze).
Lipsa vitaminelor în organism poate produce tulburări de ordin fizic și psihic, de aceea o alimentație echilibrată, naturală și diversificată este recomandată pentru un corp și o minte sănătoasă.
Suplimentarea cu vitamine este necesară doar în cazul în care se constată, în urma unor analize medicale, o anumită deficiență, în tratamentul unor afecțiuni, în cazul dietelor hipocalorice îndelungate care nu realizează un aport vitaminic adecvat sau în condițiile creșterii necesarului energetic. O dietă bazată pe un consum redus de proteine (hipoproteică – mai puțin de 40 g proteine/zi) nu poate realiza un aport de vitamine adecvat.
Un corp care nu beneficiează de un aport de vitamine suficient va fi mult mai expus la îmbolnăviri, va avea o capacitate scăzută de memorare și învățare, o capacitate de muncă mult redusă și va suferi de o îmbătrânire precoce.
O rație echilibrată asigură, de regulă, nevoia de vitamine a organismului unui adult normal. Vitaminele liposolubile sunt aduse organismului mai ales prin alimente de origine animală:
- vitamina A: peşte, unt, produse lactate sau sub formă de caroten, aflat în unele alimente de origine vegetală (morcov, varză, pătrunjel, ardei)
- vitamina D: unele specii de peşte, produse lactate, gălbenuş de ou
- vitamina E: germenii de cereale, muşchi
- vitamina K: legume verzi
Dintre vitaminele hidrosolubile, cele care formează complexul B se găsesc atât în alimente de origine vegetală, cât şi în alimente de origine animală.
Vitamina C este adusă în organism mai ales prin consumul de fructe şi legume proaspete.
Nevoia zilnică de vitamine la un adult normal este următoarea:
- nevoia de vitamina A – 5000 UI (1,5mg)
- nevoia de vitamina D – 400 UI
- nevoia de vitamina E – 2-3mg
- nevoia de vitamina K – 0,5mg
- nevoia de vitamina B1 – 1,5mg
- nevoia de vitamina B2 – 2-2,5mg
- nevoia de vitamina B6 – 2 mg
- nevoia de vitamina PP – 15-26 mg
- nevoia de vitamina C – 50-150 mg
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina A”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B1”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B2”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B3”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B5”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B6”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B7”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B9”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina B12”
Citeşte și „Carențe sau excese de vitamina C”