Laptele de cocos – un substitut aromat pentru laptele de vacă

Dacă ai intoleranţă la lactoză sau ţii post şi nu vrei să foloseşti lapte de vacă sau smântână le poţi înlocui cu lapte de cocos şi vei obţine un preparat cremos cu o aromă exotică şi un gust bogat.
Nu toată lumea e fan lapte de cocos. Unii l-au gustat şi n-au fost încântaţi de aroma intensă de cocos, alţii, dimpotrivă, şi l-au însuşit imediat şi au început să-l folosească în prepararea de dulciuri sau curry.
Laptele de cocos se extrage din pulpa rasă de cocos şi are o caracteristică oarecum surprinzătoare la prima vedere: conţine un procent mare de grăsimi saturate – grăsimi “rele” (şi uleiul de palmier conţine grăsimi saturate – cele care se solidifică de obicei la temperatura camerei).
De ce surprinzătoare? pentru că suntem obişnuiţi ca grăsimile extrase din produsele vegetale să fie preponderent nesaturate (“bune”) şi doar cele extrase din produse animale să fie saturate.
Doar că studiile au arătat că jumătate dintre grăsimile saturate conţinute de laptele de cocos sunt trigliceride cu lanţ mediu şi că acestea impulsionează metabolismul, nu sunt depozitate sub formă de grăsimi, ci devin disponibile organismului imediat pentru furnizarea de energie. Tot studiile au stabilit că laptele de cocos creşte deopotrivă colesterolul “bun” (HDL) şi pe cel “rău” (LDL), reglând în acelaşi timp colesterolul total; laptele de cocos poate reduce apetitul şi stimula pierderea în greutate.
Acidul lauric care reprezintă o proporţie de 40% din acizii conţinuţi de laptele de cocos are proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene şi este transformat de către organism în monolaurină, eficientă în combaterea viruşilor şi a bacteriilor.
Doar lucruri bune despre laptele de cocos, doar că valoarea lui calorică este de aproape patru ori mai mare decât a laptelui de vacă şi ar trebui să fim atenţi la cantitatea pe care o folosim. Făcând o analiză comparativă a celor două, pentru a vedea ce le deosebeşte din punct de vedere nutriţional, am observat că:
- laptele de vacă conţine de 7 ori mai mult calciu, dar tot de 7 ori mai puţine grăsimi;
- laptele de cocos conţine mai mult fosfor, de 2 ori mai mult potasiu, zinc şi seleniu, de aproape 4 ori mai mult magneziu, de 10 ori mai mult cupru şi de aproape 55 de ori mai mult fier;
- laptele de vacă nu conţine fibre şi vitamina C, spre deosebire de laptele de cocos cu 2,2 g fibre şi 2,8 g vitamina C (per 100 g).
(valorile sunt preluate de pe https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/784447/nutrients)
Avem prin urmare multe minerale şi multe beneficii pentru sănătate din consumul laptelui de cocos. O valoare calorică mare îl recomandă însă a fi consumat în porţii mici, ţinând cont şi de restul meselor din zi, pentru un echilibru nutriţional şi caloric optim care să nu depăşească necesarul energetic zilnic (îl poţi calcula aici https://nutrika.ro/calculatorul-de-necesar-energetic-zilnic/).
…
Dacă vrei o reţetă delicioasă de orez cu lapte de cocos şi caise, calculată, detaliată şi cu video de preparare o găseşti aici: https://nutrika.ro/retete/orez-cu-lapte-de-cocos-si-caise-415-kcal/