Necesarul energetic zilnic

E important să-ţi cunoşti necesarul energetic de care ai nevoie zilnic pentru a funcţiona optim, fie că vrei să slăbeşti, să te menţii sau să te îngraşi.
Nu vom prezenta formule sau calcule matematice pentru aflarea lui. Am găsit o metodă mai simplă: un soft care îţi va arăta pe loc necesarul de calorii zilnice. Ce trebuie să faci este să introduci datele tale: vârstă, sex, înălţime, greutatea actuală, tipul de activitate fizică zilnică şi vei avea pe loc necesarul de calorii.
Poţi încerca acum, aici, să afli care este necesarul energetic zilnic pentru tine: calculatorul necesarului caloric zilnic.
În continuare îţi explicăm ce reprezintă acest necesar energetic şi de ce este important să-l cunoşti.
Necesarul energetic zilnic sau raţia energetică zilnică reprezintă cantitatea de energie preluată din alimentaţie de care corpul uman are nevoie pentru a funcţiona în condiţii optime. El se bazează pe următoarele componente: metabolismul bazal, activitatea fizică, acţiunea dinamică specifică a alimentelor, calitatea factorilor de mediu şi starea fiziologică. Fiecare dintre aceste componente influenţează mai mult sau mai puţin numărul de calorii necesare funcţionării organismului uman.
Calculatorul de pe site-ul nostru are la bază ecuaţia Mifflin – St Jeor, cea mai folosită formulă de calcul a necesatului de calorii de care corpul unui om are nevoie zilnic.
Ce este metabolismul bazal?
Metabolismul bazal sau RATA METABOLICĂ BAZALĂ reprezintă minimul de energie necesară pentru menţinerea vieţii – pentru menţinerea funcţiilor organismului şi a homeostaziei (proprietatea organismului de a-şi menţine constante temperatura corporală, tensiunea arterială, PH-ul etc). Factorii cei mai importanţi care influenţează metabolismul bazal sunt: greutatea, compoziţia corporală, vârsta, sexul, statusul hormonal şi condiţiile de mediu (puteţi afla mai multe aici: http://old.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf).
Ecuaţia Mifflin – St Jeor calculează automat necesarul energetic şi metabolismul bazal (sau consumul energetic de repaus, cum mai este denumit clinic).
S-a observat că necesarul energetic creşte semnificativ în cursul efortului fizic, de aceea activitatea fizică zilnică influenţează mult valoarea finală a acestuia. Energia consumată în timpul activităţilor fizice reprezintă aproximativ 30% din cheltuielile energetice ale organismului. Prin activităţi fizice se înţelege orice formă de activitate. De la prepararea mâncării, mersul pe jos, până la înot sau escaladat munţi. Fiecare are o anumită pondere în necesarul energetic zilnic.
Acţiunea dinamică specifică a alimentelor sau efectul termic al alimentelor reprezintă cantitatea de energie consumată pentru digestia, absorbţia, transportul şi metabolizarea alimentelor pe care le mâncăm şi are o pondere de aproximativ 10% din necesarul energetic zilnic. Spre exemplu pentru metabolizarea proteinelor, organismul consumă 15-30% din energia acestora, iar pentru grăsimi doar 4%. De asemenea consumul de energie creşte în cazul condimentelor, al cafeinei sau nicotinei.
Calitatea factorilor de mediu influenţează necesarul energetic mai mult atunci când suntem expuşi la temperaturi extreme. Termoreglarea se defineşte prin suma funcţiilor ce reglează producerea de căldură şi de transport a acesteia. Pentru a-şi menţine temperatura constantă şi în condiţii de funcţionare normale, organismul uman utilizează energia termică. Nu este posibilă însă cuantificarea influenţei pe care temperatura exterioară sau clima o au asupra necesarului energetic.
Starea fiziologică este un alt factor care influenţează necesarul de calorii zilnic şi diferă de la un organism la altul. O femeie însărcinată va consuma mai multă energie în perioada sarcinii şi în perioada de alăptare. O febră cauzată de o boală, va determina un consum energetic suplimentar pentru reglarea temperaturii corpului.