Nutrienţi - Nutrika

Prea multe versus prea puține PROTEINE

Proteinele sunt elemente constituționale esențiale care contribuie la dezvoltarea țesuturilor organismului uman. Ele formează între 16 și 19% din greutatea corpului, conțin aminoacizi și enzime și sunt de natură endogenă...

Prea multe versus prea puține GLUCIDE

Glucidele sau carbohidrații au ca unitate de bază glucoza și reprezintă combustibilul universal al vieții. Cu o origine predominant vegetală,...

Prea mult versus prea puțin MAGNEZIU (Mg)

Magneziul este cunoscut ca mineralul anti stres, având o acțiune antidepresivă, îmbunătățind randamentul intelectual. În combinație cu calciul acționează ca...

Prea mult versus prea puțin ZINC (Zn)

Zincul este stocat în enzimele din ficat, rinichi, pancreas, glanda hipofiză, glandele suprarenale, oase, mușchi, piele, păr, unghii. Un efort...

Prea mult versus prea puțin POTASIU (K)

Potasiul este esențial în susținerea activității cardiace (accelerează ritmul cardiac) și indispensabil sintezei proteice, deci procesului de creștere. Împreună cu fosforul favorizează oxigenarea creierului, iar raportul dintre potasiu și sodiu...

Carențe sau excese de vitamina A

Vitamina A are un rol important în buna funcționare a ochiului, a sistemului imunitar, în menținerea fertilității, prevenirea avortului, combate...

Carențe sau excese de vitamina B1

Vitamina B1, denumită și „vitamina stării morale sau a performanței intelectuale”, are un efect benefic asupra funcționării sistemului nervos și...

Despre calorii

Atunci când ne referim la alimente, caloria reprezintă o unitate de măsură pentru energia furnizată organismului de către acestea. Pe...

Despre proteine

Proteinele sunt constituite din lanțuri de aminoacizi și intră în structura celulelor corpului uman, ajutând la creșterea și refacerea lor....

Despre lipide

Lipidele sau grăsimile sunt substanțe organice grase și constituie cea mai eficientă sursă de energie pe care o putem furniza...

Despre glucide sau carbohidrați

Glucidele sau carbohidrații reprezintă principala sursă de energie a organismului care eliberează glucoză în timpul digestiei. Acesta poate fi utilizată imediat sau poate fi depozitată în ficat, în celulele musculare...

Despre vitamine

Vitaminele sunt compuși organici indispensabili creșterii și dezvoltării organismului, care nu au valoare energetică (zero Kcal) și nu pot fi sintetizate de organism (cu excepția vitaminei D), fiind procurate din...

Despre minerale

Mineralele (din compoziția alimentelor) sunt trofine necalorigene (zero Kcal) și au un rol important în creșterea și dezvoltarea organismului, intervenind...

Despre apă

Apa este un element indipensabil vieții, rolul ei în funcționarea organismului fiind de o maximă importanță. Pe lângă rolul structural...

Carnea

Valoarea nutritivă și structura biochimică a cărnii Carnea este o sursă importantă de proteine de calitate superioară, cu valoare biologică...

Fructele

Bogate în vitamina C şi fibre, fructele sunt de nelipsit în alimentaţia omului sănătos. Recomandate indiferent de anotimp, le consumăm...

Grăsimile

Din punct de vedere chimic, grăsimile sunt constituite în cea mai mare parte din gliceride (sau grăsimi neutre), care sunt...

Laptele şi produsele lactate

Laptele este un aliment complet, echilibrat din punct de vedere fizico-chimic şi biologic, constituenții săi găsindu-se în proporții ideale pentru...

Legumele

Legumele au în compozitia lor o proportie însemnată de apă (75-95%), iar substanța uscată este formată mai ales din glucide (între care celuloza ocupă un loc important). Proporția glucidelor variază...

Ouăle

Oul reprezintă un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului, datorită bogăției în elemente nutritive indispensabile organismului. Pe lângă valoarea sa biologică ridicată, oul este şi un aliment foarte economic,...

Surse de informaţii: U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/; Oxford Academic https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/73/2/69/1820875; Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/; Ghid pentru alimentaţie sănătoasă – Ministerul Sănătăţii http://old.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf; https://ro.wikipedia.org/; cursuri de nutriţie şi alimentaţie - avizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Nutrika