Pleurotus – ciuperca medicament

Gustul dulceag, aroma unică, valorile nutritive ridicate, precum şi beneficiile pentru sănătate au făcut ca ciupercile Pleurotus să se situeze pe locul doi în lume în topul celor mai cultivate ciuperci pentru consumul alimentar. Componentele lor nutritive sunt similare cu ale ciupercilor sălbatice, existând diferenţe calitative şi cantitative în compoziţia chimică ce depind de originea, condiţiile de cultivare şi tulpina acestora.
Având în vedere interesul crescut pentru remediile tradiţionale, au fost facute numeroase studii privind compoziţia ciupercilor Pleurotus, studii care descriu o posibilă gamă de beneficii pentru sănătate. Compuşii nutriţionali şi varietatea de ingrediente active prezente în compoziţia lor au arătat că pot avea proprietăţi antidiabetice, antibacteriene, antiartritice, antioxidante, antivirale, antitumorale, pot reduce colesterolul şi păstra sănătatea ochilor.
Ciupercile Pleurotus conţin beta-glucan, un compus folosit în tratarea leucemiei şi a cancerului de sân, care este responsabil şi pentru:
- echilibrarea sistemului imunitar prin susţinerea activităţii şi diferenţierii celulelor implicate în apariţia răspunsului imunitar şi menţinerea procesului normal de diviziune celulară; activează celulele imunităţii numite “macrofage” care înghit particulele străine (bacterii, paraziţi, virusuri).
- echilibrarea metabolismului lipidic şi glucidic prin menţinerea nivelului normal al colesterolului plasmatic total şi al LDL (oferind suport în limitarea absorbţiei lipidelor) şi prin susţinerea nivelului glicemic normal şi al presiunii arteriale normale.
Ciupercile Pleurotus au un conţinut scăzut de grăsimi şi sunt bogate în proteine, fibre, vitamine şi minerale.
Tabel cu principalii nutrienţi din ciupercile Pleurotus:
Apă | 89,18 | g |
Energie | 33,00 | kcal |
Proteine | 3,31 | g |
Lipide | 0,41 | g |
Carbohidraţi | 6,09 | g |
Fibre | 2,30 | g |
Calciu | 3,00 | mg |
Fier | 1,33 | mg |
Magneziu | 18,00 | mg |
Fosfor | 120,00 | mg |
Potasiu | 420,00 | mg |
Sodiu | 18,00 | mg |
Zinc | 0,77 | mg |
Cupru | 0.244 | mg |
Mangan | 0.113 | mg |
Seleniu | 2,60 | µg |
Vitamina B1 (tiamina) | 0.125 | mg |
Vitamina B2 (riboflavina) | 0.349 | mg |
Vitamina B3 (niacina) | 4.956 | mg |
Vitamina B5 (acid pantotenic) | 1.294 | mg |
Vitamina B6 (piridoxina) | 0.11 | mg |
Vitamina B9 (folat) | 38 | µg |
Vitamina A | 2,00 | µg |
Beta caroten | 29,00 | µg |
Vitamina D (D2 + D3) | 29 | IU |
Aceste ciuperci sunt singurele din regnul vegetal care conţin vitamine din complexul B şi vitamina D (colecalcifero) cu rol important în resorbţia calciului şi a fosforului. Important este şi faptul că nu conţin deloc amidon, zaharuri, grăsimi saturate şi colesterol, iar conţinutul de sare este mic. Proteina vegetală din compoziţia acestora le situează pe locul doi în lume după cea din soia, iar studiile au arătat că pot asigura un echilibru azotat normal în lipsa consumului de carne dintr-o zi.
Putem prepara aceste ciuperci pe grătar, le putem înăbuşi, prăji, fierbe sau coace, le putem folosi în locul cărnii sau drept garnitură la ea, în salate sau murate. Indiferent cum alegem să le preparăm, ne vom bucura de savoarea lor şi de valorile lor nutritive.
Noi vă propunem o tocăniţă de legume cu ciuperci Pleurotus, uşor de preparat şi plină de arome de vară, pe care o puteţi savura caldă sau rece, simplă sau lângă o bucată de mămăligă
https://nutrika.ro/retete/tocanita-de-pleurotus/
–
Surse: https://jbiochemtech.com/en/article/pleurotus-ostreatus-an-oyster-mushroom-with-nutritional-and-medicinal-properties ; https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168580/nutrients; https://www.gazetadeagricultura.info/plante/ciuperci-si-trufe/16833-pleurotus-ciuperci-putin-cunoscute.html