Poate Zincul să crească imunitatea antivirală? Studiile clinice şi în vitro susţin că da

În articolul “The Role of Zinc in Antiviral Immunity” publicat de către Advances in Nutrition este descris pe larg rolul esenţial al Zincului în creșterea, dezvoltarea și menținereaa funcției imune.
A fost observat faptul că persoanele cu deficit de zinc sunt cele mai expuse riscului de a dobândi infecții virale, iar deficitul apare la vârstnici, vegani / vegetarieni, la persoanele cu boli cronice (cum ar fi ciroză hepatică sau boală inflamatorie intestinală) sau ca urmare a stilului de viaţă dezechilibrat.
În articol sunt prezentate rezultatele studiilor clinice şi in vitro, precum şi concluziile privind eficienţa antivirală a zincului:
“
Reglarea strictă a homeostazei zincului atât sistemic, cât și intracelular indică faptul că zincul joacă un rol esențial în sănătatea umană. Zincul este o componentă a aproximativ 10% din totalitatea proteinelor produse sau modificate de organismul uman și, în diferite forme, poate stimula (…) inclusiv răspunsul antiviral.
Studiile in vitro, susţinute de testarea cu creme, pastile și suplimente cu conținut ridicat de zinc liber, sugerează că zincul liber poate avea efecte antivirale puternice. Mai mult, proteinele care leagă zincul, cum ar fi metalotioneinele, pot avea roluri antivirale (…).
Tratamentul cu zinc aplicat în doze terapeutice și în forma corectă are potențialul de a îmbunătăți drastic eliminarea atât a infecțiilor virale cronice, cât și a celor acute, precum și a patologiilor și simptomelor însoțitoare ale acestora.
În consecință, rolul zincului ca antiviral poate fi separat în două categorii:
1) suplimentarea cu zinc implementată pentru a îmbunătăți răspunsul antiviral și imunitatea sistemică la pacienții cu deficit de zinc – și
2) tratamentul cu zinc efectuat pentru a inhiba în mod specific replicarea virală sau simptomele infecției.
„
O alimentaţie dezechilibrată poate sta la baza unei deficienţe de zinc. O dietă săracă în proteine de origine animală sau în legume şi fructe predispune la un sistem imunitar prea slăbit să lupte împotriva infecţiilor virale.
Printre alimentele cele mai bogate în Zinc se numără:
- Cele bogate în proteine animale: carne (pui, vită, porc, oaie), ouă, lapte
- Fructe de mare şi peşte: ton, somon, sardine, scoici, crab
- Legume: roşii, morcov, cartofi, varză, ciuperci, dovleac, sparanghel, broccoli
- Fructe proaspete sau oleaginoase: portocale, banale, ananas, mango, alune, nuci, migdale, fistic
S-a constatat că o administrare suplimentară de fier poate scădea absorbţia zincului, dar un aport prea mare de zinc poate scădea absorbţia de către organism a cuprului. De aceea e important ca orice aport suplimentar unei alimentaţii echilibrate să fie făcut doar la recomandarea medicului şi în urma unor analize din care să rezulte necesitatea lui. În cantităţi prea mari acesta poate deveni toxic şi poate genera boli gastrointestinale.
(Sursa: https://academic.oup.com/advances/article/10/4/696/5476413?searchresult=1#137544362)