Prea mult versus prea puțin CALCIU (Ca)

Corpul unui adult conține peste 1 kg de calciu: 98% sub formă de cristale de fosfat de calciu în oase și 2% în sânge (cu rol important în coagulare).
În oase, calciul nu este fixat definitiv, ci se reînnoiește continuu, fiind absorbit din alimente și fixat în țesutul osos sau eliminat prin urină, materii fecale sau transpirație. Deoarece masa osoasă se formează în copilărie și adolescență, între 10 și 19 ani este necesar un aport suplimentar de calciu.
Absorbția calciului de către organism este influențată de mai mulți factori:
- raportul dintre Ca și P (fosfor) – 2/1 în oase;
- prezența proteinelor, respectiv a aminoacizilor;
- prezența lactozei, a acidului lactic, acidului citric, a lipazei și a sărurilor biliare;
- prezența vitaminelor: D (îndeosebi D2 și D3);
- nivelul vitaminelor A și C;
- aciditatea gastrică;
- calitatea alimentației;
- sexul (la bărbați absorbția calciului este mai mare decât la femei);
- sarea în exces și băuturile acidulate cresc gradul de eliminare a calciului din organism.
Exercițiile fizice reprezintă un mijloc foarte important de fixare a calciului în oase.
Prin transpirație se pot pierde importante cantități de calciu, dar cea mai mare parte se elimină prin intestinul gros și prin urină.
Rolul calciului:
- intră în structura sistemului osos și a dinților;
- intervine în coagularea sângelui, în metabolismul fierului și în echilibrul acido-bazic;
- participă la mecanismul contracției musculare și este responsabil de sănătatea sistemului cardio-vascular;
- împreună cu magneziul scade excitabilitatea neuro-musculară (fiind folosit în neuropsihiatrie pentru tratarea insomniilor);
- face posibilă diviziunea și multiplicarea celulară;
- intermediază acțiunea hormonilor.
Hipocalcemia, carența de Ca în organism, duce la apariția cariilor și rahitismului la copii sau la apariția osteoporozei la adulți și vârstnici. Osteoporoza este cauzată și de excesul de acid în dietă, acid care elimină calciul din oase, dirijându-l în alte zone. Consumul băuturilor care au un conținut ridicat de fosfor produce o pierdere rapidă de calciu. Hipocalcemia se poate manifesta prin insomnie, irascibilitate, palpitații, stări depresive, balonări, parestezii, cefalee, lipotimii, tulburări de concentrare, lipsă de aer. La menopauză femeile pierd între 2 și 5% din calciul osos într-un an și în cazul unor dezechilibre hormonale pierderile pot fi între 3 și 8%.
Excesul de calciu în organism este mai rar întâlnit și de obicei se datorează suplimentelor alimentare de Ca cu vitamina D sau a consumului de alimente îmbogățite cu Ca. O creștere a calcemiei poate duce la depuneri de calculi în rinichi (pietre), în vezica urinară sau în aortă. Manifestarea hipercalcemiei se poate face prin greață, vărsături, astenie, dureri mio-osteo-articulare, somnolență, constipație, hipertensiune arterială.
Cele mai bogate surse în calciu sunt lactatele, apa potabilă, vinul, peștele, oul, iar cantități de calciu mai reduse se găsesc în legume, fructe, cereale, carne.