Prea mult versus prea puțin MAGNEZIU (Mg)

Magneziul este cunoscut ca mineralul anti stres, având o acțiune antidepresivă, îmbunătățind randamentul intelectual. În combinație cu calciul acționează ca un tranchilizant natural și antialergic. Magneziul este indispensabil în procesele chimice generatoare de energie, iar în combinație cu vitamina B6 împiedică formarea calculilor renali.
Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul magneziului plasmatic scade, la femei mai mult decât la bărbați. Împreună cu calciul și fluorul asigură structura de rezistență a oaselor și dinților și intervine în procesul de metabolizare a vitaminei C, a calciului, fosforului, sodiului și potasiului. La femei ușurează sindromul premenstrual. Este esențial pentru buna funcționare a mușchilor și a nervilor, stimulând enzimele care utilizează vitaminele B1, B2 și B6. Magneziul are proprietăți antitoxice, controlează ritmul cardiac, favorizează secrețiile digestive și funcțiile hepatice și este un laxativ natural.
Deficitul de magneziu poate apărea în urma consumului bazat pe produse conservate și prelucrate intensiv. Făina cernută excesiv, consumarea în proporții mari doar a pâinii albe, stresul fizic sau intelectual prelungit, pot duce la apariția unor carențe de magneziu în organism. O carență prelungită afectează țesuturile osoase și cardiovasculare, crește depunerea colesterolului și coeficientul frecvenței spasmului arterial.
Manifestările carenței de magneziu constau în slăbiciune musculară și crampe musculare, urmate de palpitații și senzația de lipsă de aer.
Frecvent pot apărea și alte manifestări:
- musculare: contracții spastice ale mușchilor faciali, spasmofilie, diverse mialgii, convulsii, crampe;
- nervoase: nervozitate, anxietate, irascibilitate, hiperexcitabilitate, insomnie, oboseală, incapacitate de concentrare, confuzie, tremurături, astenie, cefalee, emotivitate crescută;
- psihice: halucinații, atacuri de panică, isterie, migrenă, iritabilitate premenstruală;
- osoase: fracturi sau fisuri osoase la traume moderate, osteoporoză, rahitism, tasări vertebre;
- digestive: dischinezie biliară, dureri abdominale, constipație;
- cardiovasculare: tensiune arterială crescută, palpitații;
- alergii, insuficiență estrogenică, fragilitatea părului și a unghiilor.
Excesul de magneziu este mai rar întâlnit și se manifestă prin senzație de căldură, sete, anorexie, greață, vărsături, scădere în greutate, diminuarea tonusului muscular și se întâlnește în cazul unor tratamente în care se recurge excesiv la chimioterapice cu magneziu.
Magneziu se găsește în cantități mari în cereale nemăcinate, nuci, semințe, migdale, smochine, curmale, vegetale de culoare verde închis, banane, cafea, ceai. Laptele, carnea și peștele conțin cantități reduse de magneziu.
Pierderi importante de magneziu au loc la fierberea alimentelor cu aruncarea apei și este recomandat folosirea apei în care acestea au fiert sau prepararea lor prin înăbușire.