Prea mult versus prea puțin SODIU (Na)

Sodiul natural se găsește îndeosebi în apă, în alimentele de natură animală sau vegetală și este în relație directă cu conținutul lui în sol. Este motivul pentru care nu există regim fără sare, ci doar o alimentație strict hiposodată (sub 1 g de sodiu pe zi, foarte greu de realizat) sau larg hiposodată (sub 4 g de sodiu pe zi).
Sodiul influențează retenția apei în organism, contribuie la solubilizarea calciului și a celorlalte alimente în sânge, contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și muscular, participă la reglarea echilibrului acido-bazic, are rol în prevenirea insolațiilor.
Carențele de sodiu pot să apară în cazul alimentației incorecte, vărsăturilor, diareei, transpirațiilor abundente, administrării prelungite de diuretice.
Excesul de sodiu este mult mai frecvent și de regulă, de natură alimentară. Consumul de sare atrage după sine consumul crescut de apă, dar rinichii nu pot elimina decât 6-7 g de sare pe zi, restul rămânând în organism. Cei care consumă multă sare transpiră mai mult, suportă mai greu lipsa apei și căldura. Sarea în exces distruge enzimele și vitaminele, împiedică eliminarea acidului uric, reține apa în țesuturi și odată cu ea și substanțele reziduale toxice. Obezitatea, guta și diabetul sunt determinate și de excesul de sare.
Alimentele de origine animală au un conținut de sodiu mai ridicat decât cele de origine vegetală. Carnea, ouăle, laptele și produsele lactate conțin cantități mai mari de sare decât morcovii, ridichile, varza, cartofii, dovleceii, fasolea, mazărea, spanacul. Fructele conțin cantități mici de sare și sunt recomandate în regimurile hiposodate.