“Prietenul meu”, cântarul

Cât de gras sunt?
Sunt persoane care se urcă de două ori pe zi pe cântar. Au o relație specială cu acesta: se urăsc reciproc. Cântarul nu iartă nimic și orice încercare de a-l îmbuna, de a-l convinge că a fost aniversarea prietenei de-o viață, că ai ieșit și tu la terasă de trei ori săptămâna asta, că doar a venit în sfârșit vara, ca una, că alta… nimic. E neînduplecat. Sadic. Insensibil. Privirea lui încărcată de reproș se simte grea și rece, iar tu i-o întorci la fel de plină de ciudă și nervi. Mai ai o speranță: poate, poate… o fi stricat?!
Când ajungi însă să ai o relație de prietenie cu cântarul tău, să vă respectați reciproc și să ascultați unul de altul, viața devine parcă mai echilibrată. Ajungi să înțelegi că nu-ți vrea răul, că dimpotrivă are grijă de sănătatea ta și începi să-ți recunoști greșelile, să faci promisiuni ferme și chiar să le respecți. E o relație de care ai nevoie atunci când te știi a fi o persoană care cedează ușor tentațiilor culinare, care poate deveni repede dependentă de zahăr și care poate să mănânce o pâine întreagă la o masă.
Mulţi dintre noi avem acasă un cântar simplu, mecanic, fără display electronic, fără memorie pentru introdus datele personale şi care nu știe să calculeze indicele de masă corporală IMC (IMC – https://ro.wikipedia.org/wiki/Indice_de_mas%C4%83_corporal%C4%83 – un indicator oficial folosit ca etalon pentru statusul nutrițional; adică, cât de slab sau de gras ești).
La o adică, nu avem nevoie de mari formule care să ne spună cât trebuie să slăbim, dar dacă suntem interesaţi să aflăm din calcule unde ne situăm, putem folosi formule recunoscute.
Calculul IMC (sau body mass index -BMI, cunoscut şi ca indice Quetelet) l-am găsit şi pe site-ul Misterului Sănătații (http://old.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf)
IMC = greutatea/înălţimea2 (greutatea în kilograme şi înălţimea în metri)
Spre exemplu, calculul IMC pentru o persoană cu înălțimea de 1.70 m și o greutate de 80 kg este:
IMC = 80 : (1,70)2= 80 : 2,89 = 27,68
Ce reprezință această valoare? Vezi mai jos:
Statusul nutriţional în funcţie de indicele de masă corporală
IMC Status nutriţional
< 10 Denutriţie grad V
10 – 12,9 Denutriţie grad IV
13 – 15,9 Denutriţie grad III
16 – 16,9 Denutriţie grad II
17 – 18,4 Denutriţie grad I
18,5 – 24,9 NORMAL
25 – 29,9 Suprapondere
30 – 34,9 Obezitate grad I
35 – 39,9 Obezitate grad II
peste 40 Obezitate grad III
(La copil, indicele Quetelet este adeseori insuficient, pentru că talia şi greutatea nu evoluează de manieră paralelă în cursul creşterii. În acest caz se recomandă raportarea IMC-ului la curbele de creştere. O reducere sau o creştere a IMC-ului cu mai mult sau mai puţin de o deviaţie standard trebuie să fie considerată ca un semnal de alarmă în cazul copiilor – GHID pentru ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ – http://old.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf)
Dacă IMC va depăși valoarea de 25, e timpul să lași calculele și să te apuci să faci ceva. Acceptă că este momentul să-ți schimbi stilul de viață, să urmezi un plan alimentar care să nu te înfometeze sau să te umple de frustrări, ci să-ți asigure un echilibru nutrițional pentru un corp și o minte sănătoasă. Mergi apoi pe acest drum cât de mult poți și revino la el de fiecare dată când te întorci dintr-o vacanță culinară presărată cu înghețată, baclava, pizza sau cârnați în aluat. O faci pentru a te bucura de cât mai multe vacanțe în anii care vor urma.
Citeşte şi „Greutatea ideală şi IMC”