Proba cartofului! Doar pentru iubitorii de cartofi ????

Prăjiţi, copţi, piure sau wedges? Care sunt mai gustoşi şi care au mai puţine calorii?
Ce variantă alegi: pe cea mai gustoasă sau pe cea mai calorică?
Proba cartofului: doar pentru iubitorii de cartofi ????
O scurtă şi interesantă istorie a cartofului
Cartoful, originar din Peru şi adus de spanioli prin 1540 în Spania şi Italia, folosit iniţial doar pentru hrana animalelor, devine în zilele noastre a patra sursă de energie alimentară la nivel mondial (după orez, grâu şi porumb).
Bogat în amidon şi potasiu, cartoful conţine cantităţi importante de glicoalcaloizi. Aceştia din urmă pot produce dureri de cap, diaree sau crampe, iar în cazuri foarte rare coma şi decesul. Până prin 1600 cartoful a fost considerat toxic şi de abia în 1771 Academia de Medicină din Paris îl declară nedăunător şi recomandă folosirea sa.
Eforturile pentru introducerea în alimentaţia umană au fost făcute pentru a combate foametea şi pentru aceasta, Ludovic al XVI-lea a recurs la un subterfugiu: i-a cultivat pe terenuri aflate la periferia Parisului care ziua erau păzite în mod ostentativ tocmai pentru a-i tenta pe oameni să-i fure noaptea. Primii cartofi cultivaţi aveau un gust acru, iar Antoine-Augustin Parmentier (agronom francez şi specialist în nutriţie), cel care s-a luptat pentru introducerea lor în consumul populaţiei, a perfecţionat metodele de semănat, înmulţind speciile, ca în final să obţină gustul pe care îl ştim astăzi.
(sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cartof)
Principalii nutrienţi ai cartofului:
Lipide: 0,1 g
Carbohidraţi: 17,5 g
Fibre: 2,2 g
Proteine 2 g
Potasiu 425 mg
Vitamina C 19,7 mg
Calciu 12 mg
Magneziu 23 mg
Fosfor 57 mg
Sodiu 6 mg
(sursa https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170026/nutrients)
Gătiţi la peste 170 grade Celsius, o mare parte din nutrienţii cartofului se pierd şi acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă a fi fierţi sau copţi în cuptor la temperatură medie.
Cum gătim cartofii?
În videoul de prezentare am preparat cartofii în patru feluri: prăjiţi, copţi, fierţi (şi făcuţi piure) şi stil wedges (fierţi şi apoi copţi). Am calculat caloriile şi principalii nutrienţi pentru fiecare porţie, fără a ţine cont de modul de gătire (echivalentul a 250 g cartofi cruzi).
Concluziile au fost:
- Cei mai calorici sunt cartofii prăjiţi cu 399 kcal/porţie (160 kcal/100 g),
urmează cartofii piure cu 299 kcal/porţie (119 kcal/100 g),
cartofii copţi 269 kcal/porţie (108 kcal/100 g),
şi cei mai puţin calorici cartofii wedges cu 263 kcal/porţie (105 kcal/100 g).
- Cele mai multe grăsimi sunt conţinute tot de cartofii prăjiţi 23,23 g/porţie,
urmează cartofii piure cu 10,21 g/porţie,
cartofii copţi 8,49 g/porţie,
iar cele mai puţine grăsimi le au cartofii wedges cu 7,51 g/porţie.
Toate detaliile legate de cantităţile folosite, calculul caloric şi descrierea modului de preparare le găsiţi pe site, la fiecare reţetă în parte:
https://nutrika.ro/retete/cartofi-prajiti399-kcal/
https://nutrika.ro/retete/cartofi-copti-269-kcal/
https://nutrika.ro/retete/cartofi-piure299-kcal/
https://nutrika.ro/retete/cartofi-wedges-263-kcal/
Nu vom face şi un clasament al gusturilor, vă lăsăm pe voi să decideţi care vă plac mai mult, dar indiferent de decizie, recomandările noastre sunt să evitaţi prăjelile şi să ţineţi cont de necesarul energetic zilnic ( https://nutrika.ro/calculatorul-de-necesar-energetic-zilnic/)
Excepţiile să fie doar EXCEPŢII ????
sunt buni asa natur(fierti cu sare si apoi scursi de apa cu putin ulei de maslinesi ,putin otet si patrunjel