Ingrediente
-
20 g alune de pădure
Preparare:
Fructele oleaginoase reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale, fibre, grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale. Sunt energizante, induc senzaţia de saţietate, previn apariţia bolilor de inimă, au efecte antioxidante puternice şi ajută la reglarea colesterolului total. Bogate caloric, se recomandă consumul lor în cantităţi mici, la micul dejun sau la gustările între mese, neprăjite şi nesărate. Pentru a intensifica absorbţia nutrienţilor, se recomandă înmuierea lor în apă curată pentru câteva ore.
Alunele de pădure
Alunele reprezintă o importantă sursă de acid folic, cu rol esenţial în timpul sarcinii (reduce riscul apariţiei malformaţiilor la făt). Bogate în minerale şi vitamine, alunele sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, pentru reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare şi reglarea glicemiei.
Conţinutul de apă, vitamine, minerale:
Apă – 5.31 g
Zaharuri – 4.34 g
Calciu – 114 mg
Fier – 4.7 mg
Magneziu – 163 mg
Fosfor – 290 mg
Potasiu – 680 mg
Sodiu – 0 mg
Zinc – 2.45 mg
Cupru – 1.725 mg
Seleniu – 2.4 µg
Vitamina C – 6.3 mg
Vitamina B6 – 0.563 mg
Vitamina A – 1 µg
Beta caroten – 11 µg
Luteina + zeaxantina – 92 µg
Vitamina E – 15.03 mg
Vitamina K – 14.2 µg
(Sursa: https://fdc.nal.usda.gov/index.html)
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 1 portie: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
alune de padure | 20 | 125.6 | 12.15 | 3.34 | 1.94 | 2.99 |
Total portie: | 125.6 | 12.15 | 3.34 | 1.94 | 2.99 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
alune de padure | 628 | 60.75 | 16.7 | 9.7 | 14.95 |