Ingrediente
-
580 g vinete coapte
-
80 g tahini
-
40 ml zeamă de lămâie
-
10 g usturoi
-
2 g chimion măcinat
-
0.5 g boia de ardei afumată
-
5 g pătrunjel verde
-
5 g sare
-
10 g ulei
-
240 g tortillas
Preparare:
Pregătire ingrediente:
– se coc vinetele, se lasă la scurs într-o strecurătoare şi se cântăresc
– se stoarce zeama de lămâie
– se mărunţeşte pătrunjelul
– se pisează usturoiul
– fiecare tortilla se taie în opt părţi care se coc într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, câte 1 minut pe fiecare parte
Preparare:
Vinetele scurse bine se toacă mărunt cu un cuţit. Crude au cântărit 1100 g, iar după ce le-am copt şi le-am lăsat la scurs câteva ore, 580 g.
Dacă le puneţi în blender se vor transforma într-o pastă şi salata va avea la final o altă textură. Noi am ales să le mărunţim pe un tocător de lemn, pentru a păstra o textură grosieră, mai apropiată de reţeta originală. Am găsit reţeta pe https://toriavey.com/toris-kitchen/classic-baba-ghanoush/ şi ne-a plăcut această variantă simplă şi care l-a final a avut exact acelaşi gust ca cea pe care am mâncat-o în câteva restaurante cu specific arăbesc.
După ce le-am tocat, adăugăm pasta de tahini şi usturoiul pisat, şi amestecăm bine, până cănd compoziţia se leagă. Pasta de tahini se poate face şi în casă, dar implică timp, iar varianta pe care am cumpărat-o din supermarket este foarte gustoasă şi ieftină. Borcanul odată deschis se păstrează în frigider pentru mai multe luni şi se poate folosi la mai multe preparate.
După tahini, punem zeama de lămâie, puţin câte puţin, amestecând ca la maioneză şi la final condimentăm cu sare şi chimion măcinat. Despre chimion să ştiţi că diferă la gust de chimen. Mult timp am crezut că sunt unul şi acelaşi lucru, dar sunt seminţe diferite ca aspect şi gust. Folosiţi chimion măcinat pentru că acesta are aroma specifică bucătăriei orientale.
Servire:
Baba Ghanoush se decorează cu pătrunjel verde pe deasupra, un praf de boia de ardei afumat şi o lingură de ulei de măsline, şi se serveşte cu triunghiuri de tortilla.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 6 portii: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
Vinete coapte | 580 | 203 | 1.16 | 50.46 | 14.5 | 4.64 |
tahini | 80 | 531.2 | 47.28 | 1.52 | 8.16 | 20.8 |
suc lamaie | 40 | 10 | 0 | 3.6 | 0 | 0 |
usturoi | 10 | 14.9 | 0.05 | 3.3 | 0.21 | 0.64 |
chimion măcinat | 2 | 7.5 | 0.44 | 0.88 | 0.22 | 0.36 |
boia de ardei afumată | 0.5 | 1.45 | 0.07 | 0.28 | 0.19 | 0.07 |
ulei de masline | 10 | 82.8 | 9.2 | 0 | 0 | 0 |
patrunjel verde | 5 | 1.8 | 0.04 | 0.32 | 0.17 | 0.15 |
Sare | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Tortillas | 240 | 796.8 | 19.2 | 129.6 | 7.2 | 22.32 |
Total reteta: | 1649.45 | 77.44 | 189.96 | 30.65 | 48.98 | |
Total portie: | 274.91 | 12.91 | 31.66 | 5.11 | 8.16 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
Vinete coapte | 35 | 0.2 | 8.7 | 2.5 | 0.8 |
Pasta de susan tahini Mikago Lidl | 664 | 59.1 | 1.9 | 10.2 | 26 |
Suc de lamaie natural, fara zahar | 25 | 0 | 9 | 0 | 0 |
usturoi | 149 | 0.5 | 33 | 2.1 | 6.4 |
cumin | 375 | 22 | 44 | 11 | 18 |
Paprika | 289 | 13 | 55.7 | 37.4 | 14.8 |
Ulei de masline extra vergine GranFruttato Monini | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
patrunjel verde | 36 | 0.8 | 6.3 | 3.3 | 3 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Tortillas La Fiesta 6 buc x 40 g - 240 g | 332 | 8 | 54 | 3 | 9.3 |