Ingrediente
-
150 g ceapă verde
-
280 g morcov
-
150 g ţelină rădăcină
-
400 g cartofi noi
-
30 g orez
-
200 g lobodă
-
1000 g borş de putină
-
40 g leuştean
-
250 g iaurt 2%
-
20 g ulei
-
15 g sare
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- ceapa verde, morcovul şi ţelina se mărunţesc
- cartofii se taie cubuleţe
- se aleg frunzele de lobodă de pe codiţe şi se spală, se scurg bine de apă şi se taie fâşii
- leuşteanul se toacă
- borşul se pune separat la fiert şi se lasă să dea câteva clocote
- se pun la fiert 2.5-3 litri apă
Preparare:
Într-o oală de 5-6 litri punem uleiul la încălzit, adăugăm ceapa verde, iar după 1-2 minute, morcovul şi ţelina. Se amestecă 2-3 minute, se pune sarea, apoi 1 litru de apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă 10 minute la foc mic, după care adăugăm cartofii şi orezul. Se lasă la foc mic încă 20 de minute, până când toate legumele sunt fierte. Completăm apoi cu apă fierbine (1 – 1.5 litri), punem borşul fiert, apă (dacă mai este cazul) şi după 2-3 clocote, loboda.
Imediat după ce am adăugat loboda, amestecăm în oală şi stingem focul. Leuşteanul îl punem după ce focul este oprit.
Lăsăm borşul de lobodă 20-30 de minute cu capacul pus până la servire. În farfurie putem adăuga 2 linguriţe de iaurt sau smântână.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 10 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
ulei | 20 | 165.6 | 18.4 | 0 | 0 | 0 |
ceapa verde | 150 | 48 | 0.225 | 11.01 | 3.9 | 2.75 |
morcov | 280 | 114.8 | 0.56 | 26.88 | 7.84 | 2.52 |
telina radacina | 150 | 24 | 0.3 | 4.5 | 2.4 | 1.05 |
sare | 15 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
orez | 30 | 103.2 | 0.3 | 22.8 | 0 | 2.1 |
cartofi | 400 | 308 | 0.4 | 70 | 8.8 | 8 |
loboda | 200 | 42 | 0 | 8.34 | 3.4 | 3.34 |
bors putina | 1000 | 70 | 0 | 14 | 0 | 3 |
leustean | 40 | 16.8 | 0.32 | 2 | 1.2 | 1.4 |
iaurt 2% | 250 | 162.5 | 5 | 9.5 | 0 | 20 |
Total reteta: | 1054.9 | 25.51 | 169.03 | 27.54 | 44.16 | |
Total portie: | 105.49 | 2.551 | 16.90 | 2.75 | 4.42 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
ceapa verde | 32 | 0.15 | 7.34 | 2.6 | 1.83 |
Morcovi | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
Radacina de telina | 16 | 0.2 | 3 | 1.6 | 0.7 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
orez camolino Deroni | 344 | 1 | 76 | 0 | 7 |
Cartofi de vara | 77 | 0.1 | 17.5 | 2.2 | 2 |
garden spinach | 21 | 0 | 4.17 | 1.7 | 1.67 |
Bors de putina Tecuci | 7 | 0 | 1.4 | 0 | 0.3 |
leustean gradina | 42 | 0.8 | 5 | 3 | 3.5 |
iaurt grecesc Olimpus 2% | 65 | 2 | 3.8 | 0 | 8 |