Ingrediente
-
500 g cartofi
-
20 g unt
-
100 g lapte
-
5 g sare
-
0.5 g piper
Preparare:
În video de prezentare cartofii sunt preparaţi în patru feluri: prăjiţi, copţi, piure şi wedges, pentru a face o comparaţie calorică şi nutriţională pentru fiecare în parte.
Pregătire ingrediente:
- cartofii cu coajă se spală bine în apă rece
Preparare:
- se pun cartofii întregi la fiert în apă cu sare, pentru 30 minute sau până sunt gata
- se scurg şi se curăţă de coajă când încă sunt fierbinţi
- se adaugă untul, se sfărâmă cu o furculiţă sau cu un zdrobitor de cartofi
- se pune laptele fierbinte şi se continuă sfărâmarea lor
- se adaugă un praf de piper şi sare (dacă este necesar)
- se freacă cu o lingură de lemn până când compoziţia devine cremoasă
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Cartofi piure - 2 porţii | grame/ reteta | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
cartofi de vara | 500 | 385 | 0.5 | 87.5 | 11 | 10 |
lapte | 100 | 62 | 3.5 | 4.5 | 0 | 3.2 |
piper | 0.5 | 1.28 | 0.02 | 0.32 | 0.13 | 0.06 |
Sare | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
unt | 20 | 149 | 16.4 | 0.2 | 0 | 0.14 |
Total reteta: | 597.28 | 20.42 | 92.52 | 11.13 | 13.4 | |
Total portie: | 298.64 | 10.21 | 46.26 | 5.57 | 6.7 | |
Total/100 g cruzi | 119.46 | 4.08 | 18.5 | 2.23 | 2.68 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
Cartofi de vara | 77 | 0.1 | 17.5 | 2.2 | 2 |
Lapte 3,5% grasime Napolact | 62 | 3.5 | 4.5 | 0 | 3.2 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
unt President 82% | 745 | 82 | 1 | 0 | 0.7 |