Ingrediente
-
500 g cartofi
-
15 g ulei
-
10 g rozmarin
-
1 g boia afumată
-
5 g sare
Preparare:
În video de prezentare cartofii sunt preparaţi în patru feluri: prăjiţi, copţi, piure şi wedges, pentru a face o comparaţie calorică şi nutriţională pentru fiecare în parte.
Pregătire ingrediente:
- cartofii cu coajă se spală şi se taie felii groase, pe lung
Preparare:
- se pun cartofii la fiert în apă cu sare şi se lasă 2 minute să fiarbă (nu mai mult, altfel se vor sfărâma)
- în tava în care urmează să fie copţi se pune uleiul, rozmarinul şi boiaua
- se introduce tava în cuptor la foc mic pentru ca uleiul să se încingă
- se scurg cartofii bine de apă şi se răstornă în tava încinsă
- se amestecă uşor pentru ca uleiul să cuprindă toţi cartofii
- se dă tava la cuptor pentru 20 – 30 minute la foc mediu (se verifică ca miezul cartofilor să fie moale; coaja va fi crocantă, iar miezul pufos)
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Cartofi wedges - 2 porţii | grame/ reteta | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
cartofi de vara | 500 | 385 | 0.5 | 87.5 | 11 | 10 |
rozmarin | 10 | 13.1 | 0.59 | 2.07 | 1.41 | 0.33 |
boia de ardei afumata | 1 | 2.74 | 0.13 | 0.55 | 0 | 0.14 |
Sare | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
ulei | 15 | 124.2 | 13.8 | 0 | 0 | 0 |
Total reteta: | 525.04 | 15.02 | 90.12 | 12.41 | 10.47 | |
Total portie: | 262.52 | 7.51 | 45.06 | 6.21 | 5.24 | |
Total/100 g cruzi | 105.01 | 3 | 18.02 | 2.48 | 2.09 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
Cartofi de vara | 77 | 0.1 | 17.5 | 2.2 | 2 |
Rozmarin proaspat | 131 | 5.9 | 20.7 | 14.1 | 3.3 |
Boia de ardei dulce | 274 | 13.2 | 55 | 0 | 14 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Ulei de masline extra vergine GranFruttato Monini | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |