Ingrediente
-
200 ml Chefir 3,3% grăsime
Preparare:
Chefirul este un produs lactat acid dietetic rezultat prin dublă fermentație : lactică şi alcoolică, originar din Caucaz, unde se foloseşte pe scară largă. Se obțne cu ajutorul granulelor de chefir, care se aseamănă ca aspect cu mugurii de conopidă. De fapt, granulele de chefir nu sunt altceva decât nişte aglomerări de cazeină, care cuprind microflora specifică chefirului: bacterii lactice (streptococi şi bacilli) şi drojdii. Acestea trăiesc în simbioză, fiind răspunzătoare de cele două tipuri de fermentație.
În funcție de cele două tipuri de fermentație, se obțin mai multe tipuri de chefir, şi anume:
- chefir slab (de o zi) – predomină fermentația lactică față de cea alcoolică şi care se aseamană cu laptele bătut
- chefir mijlociu (de doua zile)
- chefir tare (de trei zile) – predomină fermentația alcoolică asupra celei Acesta are o consistență spumoasă şi un gust acru înțepător.
Produsele proaspete fermentate din lapte (iaurt, chefir, lapte bătut, sana) sunt alimente funcționale, probiotice, care permit punerea în valoare a proprietăților nutriționale ale laptelui. Microflora probiotică are efecte benefice, stimulând sistemul imunitar, protejând împotriva dislipidemiei şi a cancerului, asigurând buna funcționare a intestinului. Bacteriile probiotice (lactobacili, bifidobacili) descompun lactoza, hidrolizează parțial cazeina, facându-le uşor de digerat.
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 1 portie: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
Chefir 3,3% grăsime | 200 | 114 | 6.6 | 7.4 | 0 | 6.4 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
chefir Napolact 3,3% | 57 | 3.3 | 3.7 | 0 | 3.2 |