Ingrediente
-
800 g carne de pui cu os şi piele
-
130 g ceapă
-
300 g morcov
-
60 g pătrunjel rădăcină
-
120 g păstârnac
-
90 g ţelină rădăcină
-
250 g dovlecei
-
100 g ardei gras roşu
-
25 g pătrunjel verde
-
300 g pulpă de roşii
-
750 ml borş de putină
-
3,2 litri apă
-
20 g sare
Preparare:
Pregătire ingrediente :
– toate legumele se mărunţesc la robot sau pe răzătoare (excepţie fac dovleceii care se vor tăia în cuburi mai mari)
– pătrunjelul verde se va toca separând tulpinile verzi de frunze (se vor adauga în ciorbă în momente diferite)
– carnea de pui se porţionează în 12 părţi (am folosit pulpe şi spinări de pui cu piele şi os)
– borşul de putină se fierbe separat 5 minute
Preparare:
Într-o oală de 5-6 litri se pune carnea de pui la fiert în 2 litri de apă rece şi după 10-15 minute se verifică, se spumează şi se lasă să fiarbă 30 de minute la foc mic. Se adaugă ceapa, morcovul, pătrunjelul rădăcină, păstârnacul, ţelina şi sarea, se completează cu apă (700 ml) şi se continuă fierberea. După 15 minute se pot adăuga dovlecelul şi ardeiul gras tăiat cubuleţe. Se mai fierb împreună 30 de minute, după care se pun tulpinile de pătrunjel verde mărunţite (15 g), pulpa de roşii şi se continuă fierberea 10 minute. Când toate legumele sunt fierte se adaugă borşul de putină fiert în prealabil, se completează cu apă (500 ml – sau cât este necesar, până la umplerea oalei) şi se mai lasă 5 minute la fiert, la foc mic. Se opreşte focul, se adaugă frunzele de pătrunjel verde, se pune capacul şi se aşteaptă 20-30 minute până la servire.
Ciorba de pui este mai gustoasă când se foloseşte carne de pui cu piele şi os. Dacă dorim o ciorbiţă mai slabă, putem înlătura pielea sau înainte de a pune zarzavatul, putem scoate cu un polonic grăsimea adunată la suprafaţă. În loc de dovlecei se pot folosi cartofi (aceştia sunt însă mai calorici), iar la sfârşit se poate adăuga şi leuştean verde, după gust.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 12 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
pulpe de pui - spinari de pui | 800 | 1272 | 74.4 | 0 | 0 | 140.8 |
ceapa | 130 | 54.6 | 0.13 | 13.13 | 1.82 | 1.17 |
morcov | 300 | 123 | 0.6 | 28.8 | 8.4 | 2.7 |
patrunjel radacina | 60 | 17.4 | 0.06 | 3.9 | 2.4 | 1.32 |
pastarnac | 120 | 86.4 | 0.6 | 18 | 5.88 | 1.68 |
telina radacina | 90 | 14.4 | 0.18 | 2.7 | 1.44 | 0.63 |
sare | 20 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
dovlecel | 250 | 30 | 0.25 | 5 | 2.5 | 2.5 |
ardei rosu gras | 100 | 31 | 0 | 6 | 2.1 | 1 |
pulpa rosii | 300 | 72 | 0.6 | 13.5 | 0 | 3.6 |
bors putina | 750 | 52.5 | 0 | 10.5 | 0 | 2.25 |
patrunjel verde | 25 | 9 | 0.2 | 1.575 | 0.825 | 0.75 |
Total reteta: | 1762.3 | 77.02 | 103.105 | 25.365 | 158.4 | |
Total portie: | 146.86 | 6.42 | 8.59 | 2.11 | 13.2 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
---|---|---|---|---|---|
Pulpe pui cu piele - crude | 159 | 9.3 | 0 | 0 | 17.6 |
ceapa | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
Morcovi | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
patrunjel radacina | 29 | 0.1 | 6.5 | 4 | 2.2 |
Pastarnac radacina | 72 | 0.5 | 15 | 4.9 | 1.4 |
Radacina de telina | 16 | 0.2 | 3 | 1.6 | 0.7 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Dovlecei | 12 | 0.1 | 2 | 1 | 1 |
Ardei rosu gras | 31 | 0 | 6 | 2.1 | 1 |
conserva pulpa de rosii Carrefour | 24 | 0.2 | 4.5 | 0 | 1.2 |
Bors de putina Tecuci | 7 | 0 | 1.4 | 0 | 0.3 |
patrunjel verde | 36 | 0.8 | 6.3 | 3.3 | 3 |