Ingrediente
-
20 g fistic
Preparare:
Fructele oleaginoase reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale, fibre, grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale. Sunt energizante, induc senzaţia de saţietate, previn apariţia bolilor de inimă, au efecte antioxidante puternice şi ajută la reglarea colesterolului total. Bogate caloric, se recomandă consumul lor în cantităţi mici, la micul dejun sau la gustările între mese, neprăjite şi nesărate. Pentru a intensifica absorbţia nutrienţilor, se recomandă înmuierea lor în apă curată pentru câteva ore.
Fisticul
Bogat în vitamine şi minerale, fisticul este un bun energizant, recomandat pentru prevenirea şi reducerea colesterolului total şi diminuarea riscului bolilor cardiovasculare. Conţine o cantitate mare de grăsimi polinesaturate care ajută corpul să absoarbă eficient vitaminele A, D, E şi K.
Conţinutul de apă, vitamine, minerale:
Apă – 4.37 g
Zaharuri – 7.66 g
Zaharoză – 6.87 g
Glucoză – 0.32 g
Fructoză – 0.24 g
Calciu – 105 mg
Fier – 3.92 mg
Magneziu – 121 mg
Fosfor – 490 mg
Potasiu – 1025 mg
Sodiu – 1 mg
Zinc – 2.2 mg
Cupru – 1.3 mg
Mangan – 1.2 mg
Seleniu – 7 µg
Fluor – 3.4 µg
Vitamina C – 5.6 mg
Vitamin B6 – 1.7 mg
Vitamin A – 26 µg
Beta caroten – 305 µg
Vitamina E – 2.86 mg
(Sursa: https://fdc.nal.usda.gov/index.html)
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 1 portie: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
fistic | 20 | 112 | 9.06 | 5.43 | 2.12 | 4.03 |
Total portie: | 112 | 9.06 | 5.43 | 2.12 | 4.03 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
fistic | 560 | 45.32 | 27.17 | 10.6 | 20.16 |