Ingrediente
-
700 g piept de pui dezosat, fără piele
-
40 g ceapă
-
100 g ardei gras (roşu şi galben)
-
700 g cartofi dulci
-
5 g sare
-
2 g piper măcinat
-
1 g boia dulce
-
1 g rozmarin uscat
-
20 g ulei
-
150 g iaurt
-
15 ml zeamă de lămâie
-
2 g coajă de lămâie
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- pieptul de pui se porţionează în cuburi cu latura de 3-4 cm (20 bucăţi)
- ceapa se taie în două şi se separă în foi (12 foi)
- ardeiul gras se taie în bucăţi de lăţimea cuburilor de carne (12 bucăţi)
- roşia se porţionează în 4 calote sferice
- 4 frigărui metalice sau de lemn
- cartofii dulci se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi pe lungimea lor
Preparare:
Pieptul de pui se va asezona cu sare, piper şi boia dulce, se adaugă 10 g de ulei, după care se vor amesteca bine cubuleţele de carne până când vor fi acoperite toate cu condimente.
Frigăruile se formează alternând carnea cu ceapa, ardeiul gras şi roşiile. Pe fiecare frigăruie se vor pune: 5 cuburi de carne, 3 de ceapă, 3 de ardei gras şi o bucată de roşie, separând bucăţile de pui între ele cu o legumă sau două, la alegere. Se vor băga la cuptor pentru o oră, la foc mediu, sprijinind capetele frigăruilor de marginile unei tăvi mai înalte, astfel încât să nu atingă fundul tăvii.
În altă tavă se vor pregăti cartofii dulci: se asezonează cu sare, piper şi rozmarin uscat (sau proaspăt), se adaugă 10 g de ulei şi se amestecă pentru uniformizarea condimentelor. Se ţin la cuptor 25 de minute, la foc mediu. Tava cu cartofi se poate pune sub tava cu frigărui, în acelaşi cuptor.
Sosul de iaurt se prepară amestecând iaurtul cu puţină sare, zeamă de lămâie şi coajă de lămâie (se va folosi o lămâie netratată pentru a putea folosi coaja). Este un sos foarte gustos, uşor şi aromat, care va domoli dulceaţa cartofilor şi îi va completa de minune.
Măsuraţi cantitatea de ulei pe care o folosiţi (20 g în total), dar puteţi condimenta mâncarea după gust, având grijă la cantitatea de sare. Chiar dacă nu este calorică, sarea în cantităţi mari poate crea probleme de sănătate.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 4 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
piept de pui dezosat, fara piele | 700 | 798 | 18.2 | 0 | 0 | 148.4 |
ceapa | 40 | 16.8 | 0.04 | 4.04 | 0.56 | 0.36 |
ardei gras | 100 | 27 | 0.2 | 6.2 | 0.9 | 1 |
rosii | 80 | 14.4 | 0.16 | 3.12 | 0.96 | 0.72 |
cartofi dulci | 700 | 602 | 0.7 | 140.7 | 21 | 11.2 |
ulei | 20 | 165.6 | 18.4 | 0 | 0 | 0 |
sare | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 2 | 5.1 | 0.07 | 1.3 | 0.53 | 0.22 |
boia dulce | 1 | 2.74 | 0.13 | 0.55 | 0 | 0.14 |
rozmarin uscat | 1 | 3.31 | 0.15 | 0.64 | 0.43 | 0.05 |
iaurt | 150 | 97.5 | 3 | 5.7 | 0 | 12 |
zeama lamaie | 15 | 3.75 | 0 | 1.35 | 0 | 0 |
coaja lamaie | 2 | 0.94 | 0.01 | 0.32 | 0.21 | 0.03 |
Total reteta: | 1737.14 | 41.06 | 163.92 | 24.59 | 174.12 | |
Total portie: | 434.29 | 10.26 | 40.98 | 6.15 | 43.53 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
---|---|---|---|---|---|
Piept de pui file, fara piele | 114 | 2.6 | 0 | 0 | 21.2 |
ceapa | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
ardei gras galben | 27 | 0.2 | 6.2 | 0.9 | 1 |
rosii | 18 | 0.2 | 3.9 | 1.2 | 0.9 |
Cartofi dulci | 86 | 0.1 | 20.1 | 3 | 1.6 |
Ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
Boia de ardei dulce | 274 | 13.2 | 55 | 0 | 14 |
Rozmarin uscat | 331 | 15.2 | 64.1 | 42.6 | 4.9 |
iaurt grecesc Olimpus 2% | 65 | 2 | 3.8 | 0 | 8 |
Suc de lamaie natural, fara zahar | 25 | 0 | 9 | 0 | 0 |
Coaja de lamaie proaspata | 47 | 0.3 | 16 | 10.6 | 1.5 |