Ingrediente
-
200 g Iaurt 2% grăsime
Preparare:
Iaurtul este un produs lactat acid dietetic foarte raspândit, originar din Asia Mica şi Peninsula Balcanică. Se prepară din laptele de vacă sau de alte specii (oaie, capră, bivoliță) pasteurizat în prealabil, la care se adaugă maiaua de iaurt. Aceasta este alcatuită din Streptococus termophile şi Lactobacillus bulgaricus, care produc fermentația lactică cu formarea aromei specifice. Sfârşitul fermentării se apreciază prin înclinarea borcanului cu iaurt. Acesta nu trebuie să se desprindă de pe pereții borcanului şi nici să elimine zer.
Produsele proaspete fermentate din lapte (iaurt, chefir, lapte bătut, sana) sunt alimente funcționale, probiotice, care permit punerea în valoare a proprietăților nutriționale ale laptelui. Microflora probiotică are efecte benefice, stimulând sistemul imunitar, protejând împotriva dislipidemiei şi a cancerului, asigurând buna funcționare a intestinului. Bacteriile probiotice (lactobacili, bifidobacili) descompun lactoza, hidrolizează parțial cazeina, facându-le uşor de digerat.
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 1 portie: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
Iaurt 2% grăsime | 200 | 130 | 4 | 7.6 | 0 | 16 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
Iaurt grecesc Olimpus 2% | 65 | 2 | 3.8 | 0 | 8 |