Lapte de vacă 3,5% grăsime124 kcal - Nutrika

Lapte de vacă 3,5% grăsime
124 kcal

0 0
Lapte de vacă 3,5% grăsime<br />124 kcal

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Ajustează numărul de porţii:
200 ml lapte de vacă 3,5% grăsime

Informaţii nutriţionale (per porţie)

Calorii: 124 kcal
Grăsimi: 7 g
Glucide: 9 g
Proteine: 6,4 g
Fibre: 0 g
Caracteristici:
    Bucătăria:
    • Porţii: 1
    • Uşoară

    Ingrediente

    Preparare:

    Share

    Laptele este un aliment complet, echilibrat din punct de vedere fizico-chimic şi biologic, constituenții săi găsindu-se în proporții ideale pentru asigurarea dezvoltării normale a organismului tânăr, răspunzând nevoilor copilului şi adolescentului în sensul favorizării creşterii, osificării, dentiției, etc. Laptele şi produsele din lapte au o valoare biologică ridicată, fiind deosebit  de importante pentru hrana omului sănătos şi bolnav, indiferent de vârstă.

    Cel mai frecvent folosit la noi este laptele de vacă, dar în ultimul timp a intrat puternic pe piață cel de capră și bivoliță, iar laptele de oaie se folosește îndeosebi la prepararea brânzeturilor.

    Laptele conține substante minerale, enzime, vitamine, substante proteice, globule de grăsime, etc.

    Proteinele principale ale laptelui sunt : cazeina, care se află în cea mai mare proporție, lactalbumina şi lactoglobulina. Acestea se caracterizează printr-o valoare biologică mare, sunt proteine de clasa I, care au în componența lor toți aminoacizii esențiali în proporții optime  menținerii echilibrului azotat şi favorizează creşterea şi dezvoltarea organismelor tinere.

    Cazeina precipită (coaguleaza) în prezenta acidului lactic (care se formează din lactoză sub acțiunea bacteriilor lactice) sau sub acțiunea unei enzime numita presură sau labferment – cheag). Acest proces de precipitare a cazeinei stă la baza fabricării diferitelor sorturi de brânzeturi.

    Sub actiunea unor microorganisme specifice, laptele poate suferi un proces de fermentație lactică cu apariția acidului lactic şi a altor substante care dau aroma caracteristicț unor produse lactate. Alteori, lactoza poate suferi o fermentație dublă, lactică şi alcoolică, fenomen care stă la baza fabricării chefirului.

    Dintre sărurile minerale, calciul şi fosforul sunt mai bogat reprezentate în lapte. Raportul lor este supraunitar, favorabil absorbției lor la nivelul tubului digestiv. De asemenea, sodiul se găseşte într-o proporție relativ crescută.

    Laptele este singurul aliment de origine animală cu efect alcalinizant, fapt deosebit de util pentru tratamentul dietetic al unor boli însoțite de aciditate crescută.

    Vitaminele, atât cele liposolubile, cât şi cele hidrosolubile, sunt bogat reprezentate în lapte. Cele liposolubile se găsesc mai ales în fracțiunea grasaă a acestuia: vitaminele A, D, E, iar dintre cele hidrosolubile, menționăm ca fiind în proportie mai crescută vitaminele B12, B6, acidul  pantotenic, riboflavina.

     

    Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:

    Ingrediente pentru 1 portiegramekcalGRASIMIGLUCIDEdin care FIBREPROTEINE
    Lapte 3,5% grasime2001247906.4

    Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:

    Ingrediente / valori de referinta / 100 gkcal/
    100 g
    GRASIMI/
    100 g
    GLUCIDE/
    100 g
    din care FIBRE/
    100 g
    PROTEINE/
    100 g
    Lapte 3,5% grasime Napolact623.54.503.2

     

    precedent
    Fettuccine cu pui, mazăre verde şi lămâie
    555 kcal
    următor
    Lapte cu cereale
    276 kcal
    precedent
    Fettuccine cu pui, mazăre verde şi lămâie
    555 kcal
    următor
    Lapte cu cereale
    276 kcal
    Nutrika