Mucenici cu aluat de cozonac, frământaţi la maşina de pâine319 kcal - Nutrika
  • Home
  • Dulciuri
  • Mucenici cu aluat de cozonac, frământaţi la maşina de pâine
    319 kcal

Mucenici cu aluat de cozonac, frământaţi la maşina de pâine
319 kcal

0 0
Mucenici cu aluat de cozonac, frământaţi la maşina de pâine<br />319 kcal

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Ajustează numărul de porţii:
550 g făină
200 g zahăr tos
7 g drojdie uscată
250 ml lapte
55 g ou (1 ou)
80 g unt 65% grăsime
4 g sare
20 g coajă de lămâie
20 g coajă de portocală
8 g zahăr vanilat
10 ml esenţă de rom
75 g miere
150 g miez de nucă

Informaţii nutriţionale (per porţie)

Calorii: 319 kcal
Grăsimi: 11,92 g
Glucide: 48,22 g
Proteine: 5,93 g
Fibre: 1,28 g
Caracteristici:
    Bucătăria:
    • Porţii: 15
    • Medie

    Ingrediente

    Preparare:

    Share

    Pregătire ingrediente:

    – se cerne făina

    – se încălzeşte uşor laptele

    – se topeşte untul

    – se rade coaja de lămâie (2 lămâi) şi coaja de portocală (2 portocale medii); folosiţi fructe cu coaja netratată

    – alegeţi miezul de nucă bucată cu bucată, să nu aibă coji şi prăjiţi-l într-o tigaie antiaderentă, la foc mic 3-4 minute; va avea un gust mult mai bun un pic copt; după ce se răceşte, măcinaţi-l şi amestecaţi-l cu un plic de zahăr vanilat şi jumătate din coaja de lămâie rasă (10 g)

    – se prepară siropul: se pun la fiert 200 ml apă şi 50 g zahăr; se lasă 5 minute să clocotească la foc mic pentru a obţine un sirop mai gros; se stinge focul, se adaugă cealaltă jumătate de coajă de lămâie (10 g), esenţa de rom şi se lasă la răcit

    – mierea de albine trebuie să fie lichidă; dacă este zaharisită, se scot într-o cană 75 g; se introduce cana într-o oală cu apă care se pune pe foc; se lasă până când mierea se topeşte şi devine uşor de turnat deasupra mucenicilor;

    Preparare mucenici:

    Se adaugă în tava maşinii de pâine, în următoarea ordine: laptele călduţ, untul topit (nu trebuie să fie fierbinte, doar cald), oul, sarea, restul de zahăr (150 g), coaja de portocală, făina cernută şi drojdia uscată. Se setează maşina la programul de frământat şi dospit (va frământa aluatul şi îl va ţine la crescut 1 oră şi 25 de minute – program 11).

    După ce aluatul a crescut în tava maşinii se scoate şi se împarte in 15 părţi (se împarte mai uşor in 16, divizându-l de mai multe ori în câte două părţi egale: prima dată în 2; cele 2 în 4; cele 4 în 8; cele 8 în 16 şi ultima bucată, se distribuie câte puţin celorlalte).

    Din fiecare parte se va modela câte un mucenic în formă de opt. Se pun într-o tava de cuptor pe 3 rânduri a câte 5 bucăţi pe rând, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la crescut o oră. Dacă vreţi să-i faceţi mai mari, împărţiţi aluatul în câte părţi doriţi şi totalul caloric al reţetei la numărul de mucenici rezultaţi.

    După ce mucenicii au crescut, se dau la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc mediu sau până când sunt bine copţi (se încearcă cu o scobitoare dacă sunt gata). Se poate reduce focul la mic după 15 minute. Se scot şi se lasă la răcit.

    Dupa ce mucenicii şi siropul s-au răcit se trece la ultima etapă. Fiecare mucenic se înmoaie bine în sirop şi se aşează unul lângă altul pe o tavă. Deasupra fiecăruia se toarnă miere de albine şi câte o lingură din amestecul de nucă, zahăr vanilat şi coajă de lămâie.

    În funcţie de gust, mucenicii se pot însiropa mai mult sau mai puţin (siropul se poate turna şi în tavă peste ei).

    Poftă bună!

     

    Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:

    Ingrediente pentru 15 portii:gramekcalGRASIMIGLUCIDEdin care FIBREPROTEINE
    faina 5501908.54.95408.1056.65
    zahar200800020000
    drojdie uscata720.650.352.661.472.66
    lapte250147.58.759.2508
    1 ou5571.54.630.5306.78
    unt 65% grasime80469.652000.4
    sare400000
    coaja de lamaie209.40.063.22.120.3
    coaja de portocala2019.40.0452.120.3
    zahar vanilat 8320800
    esenta rom1023.105.6300
    miere75247.506000.3
    nuca macunata1501036.51082113.513.5
    Total reteta:4785.65178.78723.3719.2188.89
    Total portie:319.0411.9248.221.285.93

    Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:

    Ingrediente / valori de referinta / 100 gkcal/
    100 g
    GRASIMI/
    100 g
    GLUCIDE/
    100 g
    din care FIBRE/
    100 g
    PROTEINE/
    100 g
    Faina alba Boromir Superioara 0003470.974.2010.3
    zahar alb Cristal Coronita400010000
    drojdie uscata2955382138
    Iaurt 3.5 % grăsime Napolact Pur si simplu593.53.703.2
    oua bio Carrefour dimensiune medie1308.420.97012.32
    Unt de masa 65% grasime Pilos Lidl58765000.5
    sare00000
    Coaja de lamaie proaspata470.31610.61.5
    coaja portocala970.22510.61.5
    Zahar vanilat Bourbon400010000
    esenta rom231056.300
    Miere poliflora33008000.4
    Miez de nuca Carrefour691721499
    precedent
    Tiramisu – prăjitură cu mascarpone
    403 kcal
    următor
    Mămăliguţă cu brânză de vaci şi smântână
    447 kcal
    precedent
    Tiramisu – prăjitură cu mascarpone
    403 kcal
    următor
    Mămăliguţă cu brânză de vaci şi smântână
    447 kcal
    Nutrika