Ingrediente
-
550 g făină
-
200 g zahăr tos
-
7 g drojdie uscată
-
250 ml lapte
-
55 g ou (1 ou)
-
80 g unt 65% grăsime
-
4 g sare
-
20 g coajă de lămâie
-
20 g coajă de portocală
-
8 g zahăr vanilat
-
10 ml esenţă de rom
-
75 g miere
-
150 g miez de nucă
Preparare:
Pregătire ingrediente:
– se cerne făina
– se încălzeşte uşor laptele
– se topeşte untul
– se rade coaja de lămâie (2 lămâi) şi coaja de portocală (2 portocale medii); folosiţi fructe cu coaja netratată
– alegeţi miezul de nucă bucată cu bucată, să nu aibă coji şi prăjiţi-l într-o tigaie antiaderentă, la foc mic 3-4 minute; va avea un gust mult mai bun un pic copt; după ce se răceşte, măcinaţi-l şi amestecaţi-l cu un plic de zahăr vanilat şi jumătate din coaja de lămâie rasă (10 g)
– se prepară siropul: se pun la fiert 200 ml apă şi 50 g zahăr; se lasă 5 minute să clocotească la foc mic pentru a obţine un sirop mai gros; se stinge focul, se adaugă cealaltă jumătate de coajă de lămâie (10 g), esenţa de rom şi se lasă la răcit
– mierea de albine trebuie să fie lichidă; dacă este zaharisită, se scot într-o cană 75 g; se introduce cana într-o oală cu apă care se pune pe foc; se lasă până când mierea se topeşte şi devine uşor de turnat deasupra mucenicilor;
Preparare mucenici:
Se adaugă în tava maşinii de pâine, în următoarea ordine: laptele călduţ, untul topit (nu trebuie să fie fierbinte, doar cald), oul, sarea, restul de zahăr (150 g), coaja de portocală, făina cernută şi drojdia uscată. Se setează maşina la programul de frământat şi dospit (va frământa aluatul şi îl va ţine la crescut 1 oră şi 25 de minute – program 11).
După ce aluatul a crescut în tava maşinii se scoate şi se împarte in 15 părţi (se împarte mai uşor in 16, divizându-l de mai multe ori în câte două părţi egale: prima dată în 2; cele 2 în 4; cele 4 în 8; cele 8 în 16 şi ultima bucată, se distribuie câte puţin celorlalte).
Din fiecare parte se va modela câte un mucenic în formă de opt. Se pun într-o tava de cuptor pe 3 rânduri a câte 5 bucăţi pe rând, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la crescut o oră. Dacă vreţi să-i faceţi mai mari, împărţiţi aluatul în câte părţi doriţi şi totalul caloric al reţetei la numărul de mucenici rezultaţi.
După ce mucenicii au crescut, se dau la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc mediu sau până când sunt bine copţi (se încearcă cu o scobitoare dacă sunt gata). Se poate reduce focul la mic după 15 minute. Se scot şi se lasă la răcit.
Dupa ce mucenicii şi siropul s-au răcit se trece la ultima etapă. Fiecare mucenic se înmoaie bine în sirop şi se aşează unul lângă altul pe o tavă. Deasupra fiecăruia se toarnă miere de albine şi câte o lingură din amestecul de nucă, zahăr vanilat şi coajă de lămâie.
În funcţie de gust, mucenicii se pot însiropa mai mult sau mai puţin (siropul se poate turna şi în tavă peste ei).
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 15 portii: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
faina | 550 | 1908.5 | 4.95 | 408.1 | 0 | 56.65 |
zahar | 200 | 800 | 0 | 200 | 0 | 0 |
drojdie uscata | 7 | 20.65 | 0.35 | 2.66 | 1.47 | 2.66 |
lapte | 250 | 147.5 | 8.75 | 9.25 | 0 | 8 |
1 ou | 55 | 71.5 | 4.63 | 0.53 | 0 | 6.78 |
unt 65% grasime | 80 | 469.6 | 52 | 0 | 0 | 0.4 |
sare | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
coaja de lamaie | 20 | 9.4 | 0.06 | 3.2 | 2.12 | 0.3 |
coaja de portocala | 20 | 19.4 | 0.04 | 5 | 2.12 | 0.3 |
zahar vanilat | 8 | 32 | 0 | 8 | 0 | 0 |
esenta rom | 10 | 23.1 | 0 | 5.63 | 0 | 0 |
miere | 75 | 247.5 | 0 | 60 | 0 | 0.3 |
nuca macunata | 150 | 1036.5 | 108 | 21 | 13.5 | 13.5 |
Total reteta: | 4785.65 | 178.78 | 723.37 | 19.21 | 88.89 | |
Total portie: | 319.04 | 11.92 | 48.22 | 1.28 | 5.93 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
Faina alba Boromir Superioara 000 | 347 | 0.9 | 74.2 | 0 | 10.3 |
zahar alb Cristal Coronita | 400 | 0 | 100 | 0 | 0 |
drojdie uscata | 295 | 5 | 38 | 21 | 38 |
Iaurt 3.5 % grăsime Napolact Pur si simplu | 59 | 3.5 | 3.7 | 0 | 3.2 |
oua bio Carrefour dimensiune medie | 130 | 8.42 | 0.97 | 0 | 12.32 |
Unt de masa 65% grasime Pilos Lidl | 587 | 65 | 0 | 0 | 0.5 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Coaja de lamaie proaspata | 47 | 0.3 | 16 | 10.6 | 1.5 |
coaja portocala | 97 | 0.2 | 25 | 10.6 | 1.5 |
Zahar vanilat Bourbon | 400 | 0 | 100 | 0 | 0 |
esenta rom | 231 | 0 | 56.3 | 0 | 0 |
Miere poliflora | 330 | 0 | 80 | 0 | 0.4 |
Miez de nuca Carrefour | 691 | 72 | 14 | 9 | 9 |