Ingrediente
-
20 g nuci
Preparare:
Fructele oleaginoase reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale, fibre, grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale. Sunt energizante, induc senzaţia de saţietate, previn apariţia bolilor de inimă, au efecte antioxidante puternice şi ajută la reglarea colesterolului total. Bogate caloric, se recomandă consumul lor în cantităţi mici, la micul dejun sau la gustările între mese, neprăjite şi nesărate. Pentru a intensifica absorbţia nutrienţilor, se recomandă înmuierea lor în apă curată pentru câteva ore.
Nucile
Nucile sunt bogate în grăsimi esenţiale Omega 3, benefice pentru sănătatea sistemului nervos şi cardiac. Sunt recomandate pentru menţinerea performanţelor intelectuale, îmbunătăţesc memoria, protejează sănătatea oaselor şi constituie o sursă importantă de antioxidanţi ce protejează organismul împotriva dezvoltării unor tipuri de cancer. La noi se găsesc nuci autohtone, nucile Pecan, nucile de Macadamia sau de Brazilia.
Conţinutul de apă, vitamine, minerale:
Apă – 1.36 g
Zaharuri – 4.57 g
Zaharoză – 4.43 g
Glucoză – 0.07 g
Fructoză – 0.07 g
Calciu – 85 mg
Fier – 3.69 mg
Magneziu – 130 mg
Fosfor – 188 mg
Potasiu – 368 mg
Sodiu – 5 mg
Zinc – 1.3 mg
Cupru – 0.756 mg
Mangan – 4.131 mg
Seleniu – 3.6 µg
Vitamina C – 1.2 mg
Vitamina B6 – 0.275 mg
Vitamina E – 0.54 mg
(Sursa: Nuci de Macadamia – https://fdc.nal.usda.gov/index.html)
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 1 portie: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
nuci | 20 | 138.2 | 14.4 | 2.8 | 1.8 | 1.8 |
Total portie: | 138.2 | 14.4 | 2.8 | 1.8 | 1.8 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
Miez de nuca Carrefour | 691 | 72 | 14 | 9 | 9 |