Ingrediente
-
200 g vinete coapte
-
200 g ardei capia copţi
-
80 g ceapă
-
14 g usturoi
-
60 g pastă de rosii
-
20 g ulei de măsline
-
5 g sare
-
250 g pâine integrală
-
0,05 g piper
-
0,05 g ardei iute măcinat
-
1 g coriandru boabe măcinat
-
0,1 g dafin
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- se coc vinetele pe flacără sau la cuptor. În cazul în care optaţi pentru varianta coacerii în cuptorul aragazului, puteţi înţepa vinetele cu o furculiţă în câteva locuri, după care să le înfăşuraţi în folie de aluminiu, pentru a evita murdărirea cuptorului. După ce le coaceţi, le curăţaţi de coajă şi le lăsaţi la scurs într-o strecurătoare pentru cel puţin jumătate de oră
- ardeii capia se coc, se curaţă de coajă, se înlătură cotoarele şi seminţele, se taie în fâşii lungi şi se cântăresc
- ceapa se taie julienne
- usturoiul se taie feliuţe
Preparare:
După ce vinetele s-au scurs bine, se cântăresc şi se toacă (sau le puteţi mixa cu un blender).
Într-o tigaie încălziţi 20 g ulei, adăugaţi o ceapă medie tăiată julienne (fâşii subţiri şi lungi) şi o căliţi uşor. Puneţi apoi usturoiul şi continuaţi încă 2 minute să le căliţi împreună. Adăugaţi pasta de tomate şi amestecaţi încă 3-4 minute. Puneţi apoi vinetele şi ardeii copţi, un praf de sare, piper, coriandru măcinat, ardei iute şi o frunză de dafin. Dacă vinetele sunt bine scurse şi compoziţia este prea vâscoasă, adăugaţi 100 ml de apă. Lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, având grijă să nu se lipească legumele de fundul tigăii. La sfârşit scoateţi frunza de dafin.
Salata de vinete şi ardei copţi se serveşte pe felii de pâine integrală.
Recomandări:
Coaceţi mai mulţi ardei capia şi vinete o dată şi păstraţi-i la congelator pentru a-i prepara când doriţi.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 5 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
Ceapa | 80 | 33.6 | 0.08 | 8.08 | 1.12 | 0.72 |
usturoi | 14 | 20.86 | 0.07 | 4.62 | 0.29 | 0.9 |
Vinete coapte | 200 | 70 | 0.4 | 17.4 | 5 | 1.6 |
Ardei copti | 200 | 66 | 0 | 26 | 6 | 0 |
Pasta de rosii | 60 | 43.8 | 0 | 8.34 | 0 | 2.58 |
ardei iute macinat | 0.05 | 0.02 | 0 | 0.01 | 0.00 | 0.00 |
dafin | 0.1 | 0.31 | 0.01 | 0.08 | 0.03 | 0.01 |
coriandru macinat | 1 | 2.79 | 0.05 | 0.52 | 0.10 | 0.22 |
piper | 0.05 | 0.13 | 0.02 | 0.03 | 0.01 | 0.01 |
Sare | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
ulei de masline | 20 | 165.6 | 18.4 | 0 | 0 | 0 |
Paine integrala | 250 | 557.5 | 4.25 | 92 | 21.75 | 27 |
Total reteta: | 960.61 | 23.26 | 157.07 | 34.31 | 33.03 | |
Total portie: | 192.12 | 4.65 | 31.41 | 6.86 | 6.61 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
ceapa | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
usturoi | 149 | 0.5 | 33 | 2.1 | 6.4 |
Vinete coapte | 35 | 0.2 | 8.7 | 2.5 | 0.8 |
Ardei copti | 33 | 0 | 13 | 3 | 0 |
Pasta tomate 24% | 73 | 0 | 13.9 | 0 | 4.3 |
ardei iute macinat | 40 | 0 | 9 | 1.5 | 2 |
dafin | 313 | 8 | 75 | 26.3 | 8 |
Coriandru uscat | 279 | 4.8 | 52.1 | 10.4 | 21.9 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Ulei de masline extra vergine GranFruttato Monini | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
Paine Grau Intreg Vel Pitar | 223 | 1.7 | 36.8 | 8.7 | 10.8 |