Ingrediente
-
200 g ceapă
-
200 g morcov
-
200 g ciuperci champignon
-
200 g orez
-
5 g ardei iute
-
20 g usturoi verde
-
160 g pastă de roşii
-
40 g mărar
-
40 g pătrunjel verde
-
300 g ştevie
-
30 g ulei de măsline
-
10 g sare
-
0,2 g piper
-
0,2 g coriandru boabe măcinat
-
0,2 g paprika
-
0,2 g ienibahar
-
0,2 g nucşoară
-
0,2 g chimion
-
300 g iaurt
-
500 ml apă
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- ceapa, morcovul, ardeiul iute, usturoiul verde, ciupercile, mărarul şi pătrunjelul se taie mărunt;
- orezul se spală şi se lasă la înmuiat 30 de minute;
- ştevia se spală bine în apă rece (am avut 45 de frunze; 40 pentru umplut şi 5 pentru învelit sărmăluţele umplute); dacă frunzele sunt mai mari, se va tăia nervura de pe spate la nivelul frunzei, având grijă să nu se rupă;
Preparare:
- se opăresc frunzele de ştevie în apă clocotită cu sare pentru 2-3 secunde, se scot şi se scurg; nu se opăresc toate o dată, ci pe rând, câte 10 bucăţi într-o tranşă;
- într-o cratiţă se căleşte ceapa mărunţită, cu o linguriţă de sare, timp de 2-3 minute;
- se adaugă pe rând ardeiul iute, usturoiul verde, morcovul şi condimentele: piper, coriandru măcinat, paprika, ienibahar, nucşoară şi chimion (jumătate de linguriţă de fiecare sau după gust);
- se călesc împreună 5 minute şi apoi se pun ciupercile tăiate mărunt şi se mai lasă 3-4 minute la foc iute;
- după ce ciupercile şi-au micşorat volumul, se adaugă orezul înmuiat în apă şi 60 g pastă de roşii (restul se va adăuga la sfârşit, deasupra sărmăluţelor);
- se amestecă bine şi după alte 5 minute se stinge focul şi se adaugă verdeaţa: mărarul şi pătrunjelul verde (câte o legătură de fiecare sau după gust);
- se lasă compoziţia să se răcorească pentru a putea modela sărmăluţele cu mâna;
- pe fiecare frunză (40 buc) se pune aprox. o lingură de compoziţie şi se rulează, având grijă să prindem marginile în interior;
- la sfârşit se învelesc sărmăluţele formate cu câteva frunze de ştevie puse deasupra (5 buc), se adaugă restul de pastă de roşii, o linguriţă de sare şi 500 ml apă rece (poate fi şi fierbinte);
- se dau la cuptor pentru 40-50 minute (după ce lichidul începe să fiarbă, se mai lasă 20 minute);
- se servesc cu iaurt (sau sos de hrean) şi ardei iute.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Sărmăluţe vegetale în frunze de ştevie- 40 buc | grame/ reteta | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
ceapa | 200 | 84 | 0.2 | 20.2 | 2.8 | 1.8 |
morcov | 200 | 82 | 0.4 | 19.2 | 5.6 | 1.8 |
ciuperci champignon | 200 | 44 | 0.6 | 6.6 | 2 | 6.2 |
orez | 200 | 688 | 2 | 152 | 0 | 14 |
ardei iute | 5 | 2 | 0.01 | 0.48 | 0.08 | 0.11 |
usturoi verde | 20 | 26.6 | 0 | 6.67 | 0 | 1.33 |
pastă de roşii | 160 | 126.4 | 0 | 28.16 | 1.12 | 2.72 |
mărar | 40 | 17.2 | 0.44 | 2.8 | 0.84 | 1.4 |
pătrunjel verde | 40 | 14.4 | 0.32 | 2.52 | 1.32 | 1.2 |
stevie | 300 | 66 | 2.1 | 9.6 | 8.7 | 6 |
ulei de masline | 30 | 248.4 | 27.6 | 0 | 0 | 0 |
sare | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 0.2 | 0.51 | 0.01 | 0.13 | 0.05 | 0.02 |
coriandru măcinat | 0.2 | 0.56 | 0.01 | 0.1 | 0.02 | 0.04 |
paprika | 0.2 | 0.58 | 0.03 | 0.11 | 0.07 | 0.03 |
ienibahar | 0.2 | 0.53 | 0.02 | 0.14 | 0.04 | 0.01 |
nucşoară | 0.2 | 1.05 | 0.07 | 0.1 | 0 | 0.01 |
chimion | 0.2 | 0.75 | 0.04 | 0.09 | 0.02 | 0.04 |
iaurt | 300 | 195 | 6 | 11.4 | 0 | 24 |
Total reteta 40 buc: | 1597.98 | 39.85 | 260.3 | 22.66 | 60.71 | |
Total portie 5 buc: | 199.75 | 4.98 | 32.54 | 2.83 | 7.59 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
ceapa | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
Morcovi | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
Ciuperci Champignon, crude | 22 | 0.3 | 3.3 | 1 | 3.1 |
orez Camolino Deroni | 344 | 1 | 76 | 0 | 7 |
ardei iute | 40 | 0.2 | 9.5 | 1.5 | 2.1 |
usturoi proaspat | 133 | 0 | 33.33 | 0 | 6.67 |
pasta de tomate 24% Freshona Lidl | 79 | 0 | 17.6 | 0.7 | 1.7 |
marar verde | 43 | 1.1 | 7 | 2.1 | 3.5 |
patrunjel verde | 36 | 0.8 | 6.3 | 3.3 | 3 |
ştevie | 22 | 0.7 | 3.2 | 2.9 | 2 |
Ulei de masline extra vergine GranFruttato Monini | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
Coriandru boabe | 279 | 4.8 | 52.1 | 10.4 | 21.9 |
Paprika | 289 | 13 | 55.7 | 37.4 | 14.8 |
ienibahar boabe | 263 | 8.7 | 72.1 | 21.6 | 6.1 |
nucsoara | 525 | 36.3 | 49.3 | 0 | 5.8 |
chimion | 375 | 22 | 44 | 11 | 18 |
Iaurt grecesc Olimpus 2% | 65 | 2 | 3.8 | 0 | 8 |