Ingrediente
-
400 g file de somon
-
400 g sparanghel
-
1 gălbenuş de ou fiert
-
25 ml zeamă de lămâie
-
3 g coajă de lămâie
-
10 g muştar
-
4 g sare
-
0,5 g piper
-
10 g ulei
Preparare:
Pregătire ingrediente :
– oul se spală bine şi se fierbe timp de 7-8 minute pentru a obţine un gălbenuş tare
– somonul se spală, se usucă cu un prosop de hârtie şi se condimentează cu sare şi piper
– lămâia se dă pe răzătoare şi se stoarce zeama de la jumătate; se vor folosi o linguriţă de coajă (3 g) şi 25 ml zeamă
– spranghelul se spală, se înlătură partea lemnoasă (aprox. 4 cm din codiţă) şi se presară cu puţină sare; se rupe cu mâna, curbându-l spre codiţă; partea inferioară este foarte lemnoasă şi nu se recomandă a fi gatită la cuptor sau pe grătar
Preparare:
Într-o tavă se aşează fileurile de somon şi se dau la cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu. Nu se adaugă ulei, va lăsa el destul de multă grăsime.
Separat, în altă tavă se pune sparanghelul care se va găti tot la cuptor, în 30 de minute. Îl putem băga la 10 minute distanţă de somon, pe o treaptă superioară.
Se prepară sosul de lămâie: gălbenuşul de ou se sfârâmă cu o furculiţă, se amestecă cu muştarul şi uleiul. Se freacă bine cu o lingură de lemn şi se adaugă treptat zeama de lămâie şi sarea. După ce a fost încorporat tot sucul de lămâie, se pune coaja rasă fin şi se amestecă uşor de câteva ori.
Somonul cu sparanghel se serveşte fierbinte, cu sos de lămâie alături.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 2 portii: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
somon file | 400 | 852 | 59.6 | 0 | 0 | 79.2 |
sparanghel | 400 | 80 | 0.4 | 15.6 | 8.4 | 8.8 |
galbenus ou fiert | 18 | 57.96 | 4.86 | 0.65 | 0 | 2.88 |
lamaie | 28 | 8.12 | 0.08 | 2.6 | 0.78 | 0.31 |
mustar | 10 | 9 | 0.45 | 0.7 | 0.29 | 0.39 |
Sare | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 0.5 | 1.28 | 0.02 | 0.32 | 0.13 | 0.06 |
ulei | 10 | 82.8 | 9.2 | 0 | 0 | 0 |
Total reteta: | 1091.16 | 74.61 | 19.87 | 9.6 | 91.64 | |
Total portie: | 545.58 | 37.31 | 9.94 | 4.8 | 45.82 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
File de somon norvegian Fresh Fish Today | 213 | 14.9 | 0 | 0 | 19.8 |
Sparanghel | 20 | 0.1 | 3.9 | 2.1 | 2.2 |
galbenus | 322 | 27 | 3.6 | 0 | 16 |
Lamaie | 29 | 0.3 | 9.3 | 2.8 | 1.1 |
mustar Olimpia Tecuci | 90 | 4.5 | 7 | 2.9 | 3.9 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
Ulei de masline extra vergine GranFruttato Monini | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |