Ingrediente
-
140 g ceapă roşie
-
230 g morcov
-
200 g tulpini de ţelină
-
1600 g dovleac
-
15 g usturoi
-
30 g ulei
-
700 ml supă de carne de pui
-
10 g sare
-
1 g piper
-
10 g ulei din seminţe de dovleac
-
40 g unt 85%
-
10 g rozmarin proaspăt
-
200 g pâine
-
25 g seminţe dovleac crude şi decojite
Preparare:
Pregătire ingrediente:
– ceapa, usturoiul, morcovul şi tulpinile de ţelină se taie cubuleţe (nu foarte mărunt pentru că în final vor fi pasate)
– dovleacul se curăţă de coajă, se scot seminţele şi se taie în bucăţi mari
– se pregătesc crutoanele: felii de pâine nu foarte proaspătă se taie cubuleţe
Preparare:
Într-o oală de 4-5 litri se călesc ceapa şi usturoiul în 20 g ulei. Se adaugă morcovul, tulpinile de ţelină, sarea, piperul şi se continuă călirea lor până când se vor înmuia puţin. Se pun bucăţile de dovleac, se acoperă cu zeamă de carne de pui (sau apă, pentru cei care doresc o supă vegetală) şi se lasă la fiert 30 minute (până când dovleacul este fiert bine). După ce legumele au fiert se pasează bine cu un mixer vertical până când se va obţine o supă cremoasă.
Separat se fac crutoanele: într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun cubuleţele de pâine, se adaugă 10 ml ulei, piper (după gust) şi rozmarin proaspăt. Se amestecă cu mâinile şi se dă tava la cuptor pentru 10 minute la foc mic ( până la servirea lor se va ţine tava în cuptor).
Seminţele de dovleac se pot prăji 2 minute într-o cratiţă antiaderentă sau se pot băga tot în cuptor, lângă crutoane.
Servire:
Pentru un plus de aromă şi gust, supa se poate servi cu câteva picături de ulei de seminţe de dovleac (presat la rece), crutoane din pâine, unt şi seminţe prăjite, în cantităţi rezonabile pentru o porţie. Multitudinea de texturi din farfurie vor face din supa cremă de dovleac un deliciu numai bun pentru o cină târzie.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente (10 porţii) | g | kcal | GRĂSIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
ceapa rosie | 140 | 54.6 | 0.14 | 11.62 | 1.96 | 1.68 |
morcov | 230 | 94.3 | 0.46 | 22.08 | 6.44 | 2.07 |
tulpini de telina | 200 | 28 | 0.4 | 6.8 | 3.2 | 1.4 |
dovleac | 1600 | 416 | 0 | 104 | 8 | 17.6 |
usturoi | 15 | 22.35 | 0.08 | 4.95 | 0.32 | 0.96 |
ulei | 30 | 248.4 | 27.6 | 0 | 0 | 0 |
zeama de carne de pui | 700 | 106.4 | 4.2 | 2.8 | 0 | 13.3 |
sare | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 1 | 2.55 | 0.03 | 0.65 | 0.27 | 0.11 |
ulei din seminte de dovleac | 10 | 90 | 10 | 0 | 0 | 0 |
unt 85% | 40 | 298 | 32.8 | 0.4 | 0 | 0.28 |
rozmarin proaspat | 10 | 13.1 | 0.59 | 2.07 | 1.41 | 0.33 |
paine | 200 | 565.6 | 6.4 | 106.6 | 6.8 | 17 |
seminte dovleac crude si decojite | 25 | 135.25 | 11.45 | 4.45 | 0.98 | 6.13 |
Total reţetă | 2074.55 | 94.15 | 266.42 | 29.37 | 60.86 | |
Total porţie | 207.46 | 9.41 | 26.64 | 2.94 | 6.09 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
ceapa rosie | 39 | 0.1 | 8.3 | 1.4 | 1.2 |
morcov | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
tulpini de telina | 14 | 0.2 | 3.4 | 1.6 | 0.7 |
dovleac | 26 | 0 | 6.5 | 0.5 | 1.1 |
usturoi | 149 | 0.5 | 33 | 2.1 | 6.4 |
ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
zeama de pui | 15.2 | 0.6 | 0.4 | 0 | 1.9 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
ulei din seminte de dovleac presat la rece Herbal Sana | 900 | 100 | 0 | 0 | 0 |
unt President nesarat 82% grasime | 745 | 82 | 1 | 0 | 0.7 |
rozmarin proaspat | 131 | 5.9 | 20.7 | 14.1 | 3.3 |
paine | 282.8 | 3.2 | 53.3 | 3.4 | 8.5 |
seminte dovleac crude si decojite - Solaris | 541 | 45.8 | 17.8 | 3.9 | 24.5 |