Ingrediente
-
150 g ceapă
-
300 g morcovi
-
125 g ţelină rădăcină
-
125 g pătrunjel rădăcină
-
200 g păstârnac
-
200 g cartofi
-
250 g dovlecei
-
100 g pulpă de roşii
-
12 g usturoi
-
15 g ulei
-
7 g sare
-
0.1 g piper
-
1100 ml apă
-
65 g crutoane cu rozmarin
Preparare:
Supa cremă nu este o mâncare gătită frecvent, dar de când am descoperit-o ne-am îndrăgostit de ea. Marele ei avantaj este dulceaţa pe care o ia de la morcov şi păstârnac, iar atunci când mănânci prăjituri rar, supa asta caldă şi cremoasă este exact ce-ţi trebuie când simţi nevoia de ceva dulce. Dacă nu eşti obişnuit cu textura ei, pentru început o poţi prepara adăugând mai multă apă la fiert, subţiind-o până la consistenţa dorită.
În multe supe cremă adăugăm smântână, unt sau parmigiano, dar supa cremă de legume am făcut-o doar cu ulei şi legume. Este incredibilă! Uşoară, fină şi cremoasă, fie că o mănânci la prânz sau la cină, te va bine dispune cu aroma ei puternică de legume.
Pregătire ingrediente:
– ceapa, usturoiul, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul şi ţelina se mărunţesc pe răzătoare sau la robot
– cartofii şi dovleceii se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe
– se pun la fiert 1 – 1,5 litri apă
– se pregătesc crutoanele (vezi reţetă crutoane cu rozmarin)
Preparare:
Într-o oală de 2,5-3 litri se călesc la foc mic ceapa şi usturoiul în ulei. Se adaugă morcovul, pătrunjelul, ţelina, păstârnacul, sarea, piperul şi se continuă călirea încă 10-12 minute, la foc mic, fără a adăuga apă, până când se vor înmuia puţin legumele. Se amestecă des pentru a evita lipirea zarzavatului de fundul oalei. Se pun apoi cartofii si dovleceii, 1100 ml de apă fierbinte şi se continuă fierberea 25 de minute, cu capacul pus. Când toate legumele sunt fierte se adaugă pulpa de roşii şi se mai lasă la foc mic încă 5 minute.
Se singe focul şi cu un blender vertical se pasează legumele, până se obţine o pastă cremoasă şi fină. Au rezultat cinci porţii de supă cremă, fiecare porţie având 400 g (două polonice pline). În funcţie de câtă apă aţi adăugat şi cât de multă s-a evaporat la fiert, volumul supei poate varia. Împărţiţi cantitatea obţinută în cinci şi fiecare porţie va avea conţinutul nutriţional calculat de noi.
Servire:
Supa se serveşte cu crutoane din pâine integrală cu rozmarin. Pentru fiecare porţie se pune un pumn de crutoane (13 g – aproximativ 23 cubuleţe).
Pentru un plus de aromă, am presărat deasupra şi câteva frunze de pătrunjel verde.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 5 portii: | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
ceapa | 150 | 63 | 0.15 | 15.15 | 2.1 | 1.35 |
morcovi | 300 | 123 | 0.6 | 28.8 | 8.4 | 2.7 |
telina radacina | 125 | 20 | 0.25 | 3.75 | 2 | 0.88 |
pastarnac | 200 | 144 | 1 | 30 | 9.8 | 2.8 |
patrunjel rad | 125 | 36.25 | 0.13 | 8.13 | 5 | 2.75 |
cartofi | 200 | 154 | 0.2 | 35 | 4.4 | 4 |
dovlecel | 250 | 30 | 0.25 | 5 | 2.5 | 2.5 |
pulpa rosii | 100 | 24 | 0.2 | 4.5 | 0 | 1.2 |
usturoi | 12 | 17.88 | 0.06 | 3.96 | 0.25 | 0.77 |
Sare | 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 0.1 | 0.26 | 0 | 0.06 | 0.03 | 0.01 |
ulei | 15 | 124.2 | 13.8 | 0 | 0 | 0 |
crutoane cu rozmarin | 65 | 271.59 | 6.6 | 38 | 9.47 | 10.99 |
Total reteta: | 1008.18 | 23.24 | 172.35 | 43.95 | 29.95 | |
Total portie: | 201.64 | 4.65 | 34.47 | 8.79 | 5.99 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
ceapa | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
Morcovi | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
Radacina de telina | 16 | 0.2 | 3 | 1.6 | 0.7 |
Pastarnac radacina | 72 | 0.5 | 15 | 4.9 | 1.4 |
Radacina de patrunjel | 29 | 0.1 | 6.5 | 4 | 2.2 |
Cartofi de vara | 77 | 0.1 | 17.5 | 2.2 | 2 |
Dovlecei | 12 | 0.1 | 2 | 1 | 1 |
conserva pulpa de rosii Carrefour | 24 | 0.2 | 4.5 | 0 | 1.2 |
Usturoi | 149 | 0.5 | 33 | 2.1 | 6.4 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
Ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
crutoane cu rozmarin | 417.83 | 10.16 | 58.46 | 14.57 | 16.91 |