Ingrediente
-
350 g linte roşie
-
300 g ceapă
-
30 g usturoi
-
450 g morcov
-
150 g tulpini de ţelină
-
200 g ardei gras roşu
-
8 g sare
-
1 g piper măcinat
-
1 g chimion măcinat
-
1 g boia dulce
-
100 g bulion
-
50 g zeamă lămâie
-
20 g pătrunjel verde
-
20 g ulei
-
2 litri apă
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- lintea se spală şi se lasă la înmuiat în apă rece 2 ore
- ceapa, usturoiul, morcovul, ţelina și ardeiul gras se taie felii, grosier – în final se vor pasa
- se pun la fiert 2 litri de apă (sau mai mult, dacă vrei o supă mai subţire)
- pătrunjelul verde se împarte în două părţi: codiţele se taie separat şi frunzele se vor păstra pentru servire
Preparare:
- călim ușor ceapa în 20 g ulei, adăugăm usturoiul şi asezonăm cu sare, piper şi chimion măcinat
- punem morcovii, ţelina, ardeiul gras şi amestecăm de câteva ori trecându-le prin ulei
- turnăm 2 litri de apă fierbinte sau mai mult, pentru o supă mai subţire
- când începe să clocotească adăugăm lintea înmuiată, cozile de pătrunjel mărunţite, bulionul şi o linguriţă de boia dulce
- punem capacul şi lăsăm la foc mic 30 minute sau până când legumele şi lintea sunt fierte
- stingem focul şi pasăm totul cu un blender până supa capătă o consistenţă cremoasă
- adăugăm sucul de lămâie şi după 15-20 minute se poate servi
Supa cremă de linte se decorează cu pătrunjel verde şi un praf de boia pe deasupra. Este foarte bună cu lipii libaneze crocante!
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Supa crema de linte - 10 portii | grame/ reteta | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
linte rosie | 350 | 1253 | 7.6 | 220.85 | 37.8 | 83.69 |
ceapa | 300 | 126 | 0.3 | 30.3 | 4.2 | 2.7 |
usturoi | 30 | 44.7 | 0.15 | 9.9 | 0.63 | 1.92 |
morcov | 450 | 184.5 | 0.9 | 43.2 | 12.6 | 4.05 |
tulpini de telina | 150 | 21 | 0.3 | 5.1 | 2.4 | 1.05 |
ardei rosu gras | 200 | 62 | 0 | 12 | 4.2 | 2 |
sare | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 1 | 2.55 | 0.03 | 0.65 | 0.27 | 0.11 |
chimion | 1 | 3.75 | 0.22 | 0.44 | 0.11 | 0.18 |
bulion | 100 | 65 | 0.1 | 12.3 | 0 | 3.1 |
zeama lamaie | 50 | 12.5 | 0 | 4.5 | 0 | 0 |
boia dulce | 1 | 2.74 | 0.13 | 0.55 | 0 | 0.14 |
patrunjel verde | 20 | 7.2 | 0.16 | 1.26 | 0.66 | 0.6 |
ulei | 20 | 165.6 | 18.4 | 0 | 0 | 0 |
Total reteta: | 1950.54 | 28.29 | 341.05 | 62.87 | 99.54 | |
Total portie: | 195.05 | 2.83 | 34.11 | 6.29 | 9.95 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
linte rosie Herbal Sana | 358 | 2.17 | 63.1 | 10.8 | 23.91 |
ceapa | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
Usturoi | 149 | 0.5 | 33 | 2.1 | 6.4 |
Morcovi | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
tulpini de telina | 14 | 0.2 | 3.4 | 1.6 | 0.7 |
Ardei rosu gras | 31 | 0 | 6 | 2.1 | 1 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
chimion | 375 | 22 | 44 | 11 | 18 |
Bulion de tomate tip 18 Carrefour | 65 | 0.1 | 12.3 | 0 | 3.1 |
Suc de lamaie natural, fara zahar | 25 | 0 | 9 | 0 | 0 |
Boia de ardei dulce | 274 | 13.2 | 55 | 0 | 14 |
patrunjel verde | 36 | 0.8 | 6.3 | 3.3 | 3 |
Ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |