Ingrediente
-
400 g făină
-
220 g unt
-
7 buc ouă
-
500 g dovlecel
-
400 g ceapă roşie
-
120 g branză tip mozzarella
-
200 g smântână
-
200 g lapte
-
15 g ulei
-
1 g piper
-
10 g sare
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- dovlecelul se taie fâşii cu un curăţător de legume, ceapa – feliuţe subţiri, brânza – felii groase de 0.5 cm
Preparare:
- făina se amestecă cu 200 g unt, un ou şi o linguriţă de sare, mai întâi cu o furculiţă, apoi cu degetele, până se încorporează tot untul
- se dă aluatul la frigider pentru o oră
- într-o cratiţă se pun uleiul şi 20 g unt, se adaugă ceapa şi se căleşte la foc foarte mic până se înmoaie
- se scoate aluatul de la frigider, se lasă 15 minute la temperatura camerei şi se intinde cu sucitorul între două foi de copt sau pe un strat subţire de făină
- se transferă aluatul într-o formă de tartă cu diametrul de 26 cm, ridicându-l cu 0.5 cm deasupra marginilor formei (se va strânge la copt); cu o furculiţă se înţeapă fundul pentru a nu se ridica în timpul coacerii
- se întinde ceapa uniform pe baza aluatului, deasupra ei se pun rulouri din felii de dovlecel şi printre acestea bucăţelele de brânză
- se bat 6 ouă întregi (nu foarte mult, nu trebuie să facă spumă) cu o linguriţă de sare şi un praf de piper
- se adaugă laptele şi smântâna şi se omogenizează bine compoziţia
- se toarnă cu un polonic printre rulourile de dovlecel (nu se umple forma pentru că tarta va creşte şi poate da în foc)
- pe deasupra se presară puţin piper roşu
- se dă la tarta la cuptor la foc mediu pentru o oră (sau până când se întăreşte compoziţia)
- după ce este gata se lasă 10 minute în formă şi se poate scoate
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Tarta cu ceapa si dovlecel - 10 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
faina | 400 | 1388 | 3.6 | 296.8 | 0 | 41.2 |
unt | 220 | 1639 | 180.4 | 2.2 | 0 | 1.54 |
oua 7 buc x 60 g | 420 | 546 | 35.36 | 4.07 | 0 | 51.74 |
sare | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
ceapa rosie | 400 | 156 | 0.4 | 33.2 | 5.6 | 4.8 |
ulei | 15 | 124.2 | 13.8 | 0 | 0 | 0 |
dovlecel | 500 | 60 | 0.5 | 10 | 5 | 5 |
branza | 120 | 387 | 29.4 | 0 | 0 | 30.6 |
smantana | 200 | 260 | 24 | 5.8 | 0 | 5.6 |
lapte | 200 | 124 | 7 | 9.4 | 0 | 6 |
piper | 1 | 2.55 | 0.03 | 0.65 | 0.27 | 0.11 |
Total reteta: | 4686.75 | 294.49 | 362.12 | 10.87 | 146.59 | |
Total portie: | 468.68 | 29.45 | 36.21 | 1.09 | 14.66 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
Faina alba Boromir Superioara 000 | 347 | 0.9 | 74.2 | 0 | 10.3 |
unt President 82% | 745 | 82 | 1 | 0 | 0.7 |
oua bio Carrefour | 130 | 8.42 | 0.97 | 0 | 12.32 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Ceapa rosie | 39 | 0.1 | 8.3 | 1.4 | 1.2 |
Ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
Dovlecei | 12 | 0.1 | 2 | 1 | 1 |
Branza mozzarella gourmet 45% Delaco | 322.5 | 24.5 | 0 | 0 | 25.5 |
Smantana 12% Pilos | 130 | 12 | 2.9 | 0 | 2.8 |
Lapte 3,5% grasime | 62 | 3.5 | 4.7 | 0 | 3 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |