Ingrediente
-
650 g pulpă de viţel
-
180 g praz
-
300 g morcovi
-
230 g tulpini de ţelină
-
400 ml suc de roşii
-
250 ml vin roşu sec
-
5 g sare
-
1 g piper
-
3 g cimbru uscat
-
15 g pătrunjel verde
-
1 g frunze de dafin
-
20 g ulei
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- carnea de viţel se taie cubuleţe de aproximativ 3-4 cm
- prazul – rondele de 5-6 mm grosime
- morcovii – rondele de 1-1.5 cm grosime
- tulpinile de ţelină – bucăţi de 7-8 mm
- din pătrunjelul verde, cimbru şi o frunză de dafin se face un bucheţel aromat care se va lega cu o sfoară
Preparare:
Într-o oală de 3-4 litri se pune uleiul la încălzit, se adaugă prazul tăiat rondele, iar după 2-3 minute, cubuleţele de carne de viţel. Se amestecă bine 4-5 minute, până când carnea îşi schimbă culoarea şi nu mai lasă apă. Se asezonează cu sare şi piper, după care se adaugă pe rând tulpinile de ţelină, morcovul, vinul roşu, bucheţelul aromat şi sucul de roşii. După ce adăugăm sucul de roşii acesta trebuie să acopere în întregime toate ingredientele din oală. Se pune capacul şi se lasă să fiarbă la foc mic (80 oC) timp de 2 ore. Se verifică de 2-3 ori să nu se lipească, dar în tot acest timp tocana va fierbe cu capacul pus. După aproximativ 2 ore se încearcă dacă este fiartă bine carnea: furculiţa trebuie să intre uşor în ea. Se scoate bucheţelul aromat, se presară pătrunjel verde şi se stinge focul.
Se poate servi cu mămăliguţă fierbinte.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 4 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
pulpa de vitel | 650 | 1137.5 | 39 | 1.95 | 0 | 195 |
praz | 180 | 109.8 | 0.54 | 25.56 | 3.24 | 2.7 |
morcovi | 300 | 123 | 0.6 | 28.8 | 8.4 | 2.7 |
tulpini telina | 230 | 32.2 | 0.46 | 7.82 | 3.68 | 1.61 |
suc de rosii | 400 | 68 | 0 | 16 | 0 | 4 |
vin rosu sec | 250 | 187.5 | 0 | 7.5 | 0 | 0 |
ulei | 20 | 165.6 | 18.4 | 0 | 0 | 0 |
sare | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 1 | 2.55 | 0.03 | 0.65 | 0.27 | 0.11 |
patrunjel verde | 15 | 5.4 | 0.12 | 0.95 | 0.5 | 0.45 |
cimbru | 3 | 8.37 | 0.14 | 1.56 | 0.31 | 0.66 |
dafin | 1 | 3.13 | 0.08 | 0.75 | 0.26 | 0.08 |
Total reteta: | 1843.05 | 59.38 | 91.54 | 16.66 | 207.31 | |
Total portie: | 460.76 | 14.84 | 22.88 | 4.16 | 51.83 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
---|---|---|---|---|---|
Vitel fara grasime | 175 | 6 | 0.3 | 0 | 30 |
Praz | 61 | 0.3 | 14.2 | 1.8 | 1.5 |
Morcovi | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
Tulpina de telina | 14 | 0.2 | 3.4 | 1.6 | 0.7 |
Suc de rosii | 17 | 0 | 4 | 0 | 1 |
Vin rosu sec | 75 | 0 | 3 | 0 | 0 |
Ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
patrunjel verde | 36 | 0.8 | 6.3 | 3.3 | 3 |
cimbru | 279 | 4.8 | 52.1 | 10.4 | 21.9 |
dafin | 313 | 8 | 75 | 26.3 | 8 |