Ingrediente
-
500 g ciuperci Pleurotus
-
100 g ceapă
-
15 g usturoi
-
450 g vinete
-
250 g zucchini
-
480 g roşii
-
150 g morcov
-
70 g pătrunjel rădăcină
-
10 g sare
-
1 g piper
-
15 g mărar
-
20 g ulei
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- ciupercile Pleurotus se rup cu mâna în fâşii lungi
- ceapa se taie solzişori
- usturoiul se mărunţeşte cu cuţitul
- vinetele, zucchini şi roşiile se taie cubuleţe cu latura de aprox. 2-2.5 cm
- morcovul şi pătrunjelul rădăcină – rondele late de 1-1.5 cm
Preparare:
Se pune uleiul la încins într-o oală de 3-4 l şi se adaugă pe rând ceapa, usturoiul şi vinetele cubuleţe. Se amestecă bine şi după ce vinetele au absorbit uleiul se pun roşiile, se aşteaptă 3-4 minute să lase zeamă şi se adaugă morcovul, pătrunjelul rădăcină şi zucchini. Se acoperă oala şi se lasă 10 minute la foc mic pentru ca legumele să se pătrundă de abur şi să lase apă. Se asezonează cu sare şi piper, după care se pun ciupercile Pleurotus, rupte cu mâna în fâşii lungi. Se amestecă uşor cu lingura până când sunt incorporate toate ciupercile, se pune capacul şi se lasă să fiarbă la foc mic o oră şi 20 de minute. După jumătate de oră se poate verifica dacă au lăsat legumele destulă apă (dacă este nevoie se poate adăuga 150 g apă).
La sfârşit se condimentează cu mărar şi se stinge focul.
Tocăniţa de Pleurotus se poate servi cu mămăliguţă fierbinte.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 4 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
ciuperci Pleurotus | 500 | 165 | 2 | 30.5 | 11.5 | 16.5 |
ceapa | 100 | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
usturoi | 15 | 22.35 | 0.078 | 4.95 | 0.32 | 0.96 |
vinete | 450 | 108 | 0.9 | 25.65 | 15.3 | 4.5 |
zucchini | 250 | 40 | 0.5 | 8.5 | 2.75 | 3 |
rosii | 480 | 86.4 | 0.96 | 18.72 | 5.76 | 4.32 |
morcov | 150 | 61.5 | 0.3 | 14.4 | 4.2 | 1.35 |
patrunjel radacina | 70 | 20.3 | 0.07 | 4.55 | 2.8 | 1.54 |
ulei | 20 | 165.6 | 18.4 | 0 | 0 | 0 |
sare | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
piper | 1 | 2.55 | 0.03 | 0.65 | 0.27 | 0.11 |
marar | 15 | 6.45 | 0.17 | 1.05 | 0.32 | 0.53 |
Total reteta: | 720.15 | 23.50 | 119.07 | 44.61 | 33.71 | |
Total portie: | 180.04 | 5.88 | 29.77 | 11.15 | 8.43 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
---|---|---|---|---|---|
Ciuperci Pleurotus | 33 | 0.4 | 6.1 | 2.3 | 3.3 |
ceapa | 42 | 0.1 | 10.1 | 1.4 | 0.9 |
Usturoi | 149 | 0.5 | 33 | 2.1 | 6.4 |
Vinete | 24 | 0.2 | 5.7 | 3.4 | 1 |
Zucchini | 16 | 0.2 | 3.4 | 1.1 | 1.2 |
rosii | 18 | 0.2 | 3.9 | 1.2 | 0.9 |
Morcovi | 41 | 0.2 | 9.6 | 2.8 | 0.9 |
Radacina de patrunjel | 29 | 0.1 | 6.5 | 4 | 2.2 |
Ulei de masline Speroni | 828 | 92 | 0 | 0 | 0 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Piper negru | 255 | 3.3 | 64.8 | 26.5 | 11 |
Marar | 43 | 1.1 | 7 | 2.1 | 3.5 |