Ingrediente
-
9 buc ouă (6 blat + 3 cremă)
-
270 g zahăr (120 g blat + 150 g cremă)
-
100 g nucă
-
40 g făină
-
10 g cacao
-
100 g unt 82% grăsime
-
5 g sare
-
5 g coajă rasă de lămâie
-
400 g smântână de frişcă
-
100 g dulceaţă de agude
Preparare:
Pregătire ingrediente:
- se cern făina şi cacaua
- se separă gălbenuşurile de albuşuri pentru 6 ouă (cele folosite la blat)
- se cântăreşte zahărul separat 120 g pentru blat şi 150 g pentru cremă
- se macină foarte fin nuca
- untul se scoate din timp din frigider pentru a fi moale atunci când se va folosi
- se rade coaja de la o lămâie medie
Preparare blat (6 ouă şi 120 g zahăr) :
Albuşurile se bat spumă, se adaugă sarea şi jumătate din zahăr (60 g) şi se continuă mixarea până când spuma se întăreşte. Separat se bat gălbenuşurile cu restul de zahăr (60 g) şi se răstoarnă uşor peste spuma de albuşuri, amestecându-se cu o spatulă, prin răsturnare. După ce compoziţia s-a omogenizat, se adaugă făina şi cacaua, cernute printr-o sită şi se continuă amestecarea cu spatula. La sfârşit se pune treptat nuca şi amestecul obţinut se toarnă într-o formă de tort unsă cu puţin unt (am folosit şi hârtie de copt pentru a desprinde blatul mai uşor). Se dă la cuptor pentru 25 de minute la foc mediu. Va rezulta un blat într-un singur strat.
Preparare cremă (3 ouă şi 150 g zahăr):
Într-o cratiţă cu fund dublu se pun zahărul şi ouăle, şi se amestecă continuu la foc mic sau la bain-marie pentru ca ouăle să se încălzescă treptat şi să nu se coaguleze, transformându-se în omletă. Când compoziţia începe să se lege (are consistenţa unei smântâni subţiri), se opreşte focul şi se strecoară printr-o sită pentru a elimina eventualele bucăţele de albuşuri coagulate. După ce se răceşte se adaugă untul şi coaja de lămâie, se freacă bine şi se lasă la frigider o oră pentru a se întări.
Preparare frişcă:
Dulceaţa de agude se poate strecura printr-o sită pentru a elimina o parte din sirop, iar acesta se va folosi la sfârşit pentru ornarea tortului. Din cele 100 g de dulceaţă, 80 g se amestecă cu smântâna de frişcă, iar 20 g se folosesc la ornat.
Se mixează dulceaţa de agude cu smântâna până când compoziţia de întăreşte bine.
Montarea tortului
Blatul, crema de unt şi frişca cu dulceaţă trebuie să fie reci înainte de a ne apuca de montarea tortului.
Peste blat se adaugă crema de ouă cu unt şi se întinde peste toată suprafaţa. Deasupra ei se pune frişca cu dulceaţă, se acoperă cu ea tot tortul şi se ornează cu sirop şi bucăţele de agude.
Tortul cu nucă şi dulceaţă de agude este cremos, cu un gust dulce acrişor şi foarte aromat. Este bogat caloric, o singură feliuţă având aproape 500 kcal (întregul tort are 10 felii) şi vi-l recomandăm la ocazii speciale, când doriţi să vă bucuraţi de ceva dulce şi bun.
Poftă bună!
Calcul nutriţional (valori medii) / reţetă / porţie:
Ingrediente pentru 10 portii | grame | kcal | GRASIMI | GLUCIDE | din care FIBRE | PROTEINE |
---|---|---|---|---|---|---|
oua 9 * 60g | 540 | 702 | 45.47 | 5.24 | 0 | 66.53 |
zahar | 270 | 1080 | 0 | 270 | 0 | 0 |
nuca macinata | 100 | 654 | 65.2 | 13.7 | 6.7 | 15.2 |
faina | 40 | 143.2 | 0.36 | 30.4 | 0.24 | 4.6 |
cacao | 10 | 29.3 | 1.1 | 1.1 | 0 | 2.2 |
unt 82% grasime | 100 | 745 | 82 | 1 | 0 | 0.7 |
coajalamaie | 5 | 2.35 | 0.015 | 0.8 | 0.53 | 0.07 |
sare | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
smantana 32% | 400 | 1228 | 128 | 9.2 | 0 | 9.6 |
Dulceata de agude cu zahar | 100 | 242 | 0.1 | 58 | 2.4 | 0 |
Total reteta: | 4825.85 | 322.24 | 389.44 | 9.87 | 98.9 | |
Total portie: | 482.59 | 32.22 | 38.94 | 0.99 | 9.89 |
Valori nutriţionale de referinţă per 100 g:
Ingrediente / valori de referinta / 100 g | kcal/ 100 g | GRASIMI/ 100 g | GLUCIDE/ 100 g | din care FIBRE/ 100 g | PROTEINE/ 100 g |
---|---|---|---|---|---|
oua bio Carrefour | 130 | 8.42 | 0.97 | 0 | 12.32 |
zahar tos | 400 | 0 | 100 | 0 | 0 |
nuca | 654 | 65.2 | 13.7 | 6.7 | 15.2 |
Faina alba de grau 000 Grania | 358 | 0.9 | 76 | 0.6 | 11.5 |
cacao Dr. Oetker cu continut redus de grasimi | 293 | 11 | 11 | 0 | 22 |
unt President nesarat 82% grasime | 745 | 82 | 1 | 0 | 0.7 |
Coaja de lamaie proaspata | 47 | 0.3 | 16 | 10.6 | 1.5 |
sare | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
smantana pentru frisca 32% neindulcita Dorna | 307 | 32 | 2.3 | 0 | 2.4 |
dulceata | 242 | 0.1 | 58 | 2.4 | 0 |