Sentimentul de vinovăţie care apare în timpul dietei

Atunci când îţi invingi pofta de a mânca ceva care-ţi dă peste cap dieta, te cuprinde un sentiment de mândrie. Devii mai mulţumit de tine, mai încrezător, mai sigur pe faptul că îţi poţi ţine sub control poftele culinare, iar mândria că ai rezistat unei ispite îţi dă o siguranţă a faptului că vei reuşi să-ţi atingi scopul final.
Reversul medaliei e atunci când cedezi tentaţiei, pofta învinge şi te trezeşti că în câteva minute ai înfulecat zece mici, două porţii de cartofi prăjiţi şi o felie imensă de tort. Răul a fost produs, te simţi sătul şi oarecum mulţumit. De ce oarecum? Pentru că aproape de fiecare dată apare şi un sentiment de vinovăţie. Îţi vine să renunţi la dietă, să continui cu înfulecatul şi să anulezi zilele de efort în care ai respectat-o cu conştienciozitate.
Sentimentul de vinovăţie care se naşte atunci când calci strâmb este unul păgubos şi total contraindicat. Dacă se întâmplă să nu poţi rezista în faţa unei prăjituri, atunci mănânc-o cu bucurie, încet, fără nicio grabă şi nu o privi ca pe o greşeală. Gândeşte-te că-ţi faci un cadou şi bucură-te de el. Savurează-l cu plăcere, în linişte, fără să te simţi vinovat de ceva. Şi calculează. Calculează exact ca atunci când îţi faci cadou o pereche de pantofi sau o excursie care depăşeşte bugetul în care ar trebui să te încadrezi; bugetul tău se poate echilibra luna viitoare sau în 2-3 luni, făcând economii. Tot aşa şi aportul tău caloric. Mâncatul în exces la una dintre mese va avea nevoie să fie echilibrat cu o altă masă redusă în calorii. Dacă nu ajunge o masă, atunci în următoarele două zile vei avea grijă să reduci numărul de calorii astfel încât să compensezi „aroganţa” calorică care ţi-a încântat papilele gustative.
Important este să vii cu rectificări în programul alimentar, dar să nu renunţi. Dacă te laşi pradă sentimentului de vinovăţie şi te gândeşti că odată ce te-ai abătut de la el nimic nu mai contează, greşeşti şi îţi anulezi toate reuşitele de până acum. Nu da iama în dulciuri şi prăjeli, dimpotrivă: gândeşte constructiv şi echilibrează cât mai repede abaterea calorică. Poţi alege să consumi caloriile în exces prin exerciţii fizice suplimentare sau prin renunţarea la gustările dintre mese. Indiferent de varianta pe care o alegi nu o privi însă ca o pedeapsă, ci ca o normalitate. Te vei obişnui în acest fel să creezi un echilibru între mâncatul sănătos, exerciţiile fizice şi micile alintături culinare.